ВАС върна на поправителен делото на сем. Домозетски срещу „Паркинги и гаражи“ в Благоевград

16 Юни 2021 | 09:23
0 коментара
Общество

Нов състав на Административен съд – Благоевград да разгледа отново делото, по което благоевградското сем. Силвия и Димитър Домозетски претендират за обезщетение от 52 780 лв. от община Благоевград и общинското дружество „Паркинги и гаражи“ заради незаконно репатриране на автомобила им през 2016 г., постанови Върховен административен съд. Делото се връща на поправителен, след като върховните магистрати отмениха решението на благоевградските си колеги Домозетски да получат само 1000 лв. обезщетение.

Делото, което се води от 2017 г., е без прецедент в страната и вероятно ще влезе в справките по тълкувателни дела на ВАС при бъдещи искове на собственици на коли в страната, чиито автомобили са вдигнати от „паяци“ и пратени на наказателен паркинг. Случаят в Благоевград е от октомври 2016 г., когато колата на Домозетски е репатрирана от един проход за тротоар пред блок „Парангалица“, в зона, буферна на „синята зона“. Семейството разбира за „арестувания“ автомобил 3 дни по-късно, но отказва да освободи колата повече от 1 г. от паркинга. От Наредбата за обществения ред в Благоевград Домозетски разбират, че автомобилът е вдигнат неправомерно, защото със служителите на „Паркинги и гаражи“ не е имало полицай, не им е връчен и акт за установяване на нарушение.

Благоевградчани завеждат дело срещу общинското дружество и го печелят, а съдът ги освободи и от задължението да платят натрупаните 7500 лв. такси за престой на автомобила на наказателния паркинг. Новото дело, което семейството води, е за причинени им неимуществени вреди от престоя на колата им между 5.10.2016 г. и 18.10.2017 г. на паркинга, изразяващи се в ограничаване правото им на свободно придвижване и използване на личното МПС в страната и чужбина, накърняване на доброто им име в обществото, причинени неудобства при организацията на живота в семейството, направени извънредни разходи и др.

С мотива, че в крайна сметка Домозетски по собствено желание са оставили автомобила на общинския паркинг в продължение на 1 г., от 24-те посочени причини да търсят обезщетение благоевградските съдии признаха 1 – за накърняване на доброто име, което оцениха на 1000 лв. Разпореждането на ВАС обаче е нов състав на Административен съд – Благоевград да преразгледа финансовите претенции на семейството.Ваня Симеонова/в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP