ВАС спря дейността на МВЕЦ-а на Ив. Давидков-Яйцето на Ощавска река след отказано водовземане

05 Юли 2022 | 10:09
0 коментара
Общество
ВАС спря дейността на МВЕЦ-а на Ив. Давидков-Яйцето на Ощавска река след отказано водовземане

Бившият съдружник на благоевградския  екскмет Атанас Камбитов – Иван Давидков-Яйцето, не успя да убеди магистратите във Върховен административет съд, че Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” несправедливо му е отказала водата на Ощавска река за построения от него тук МВЕЦ.

До 2020 г. Давидков произвеждаше електроенергия в едноименното кресненско село с редовно разрешително за водовземане, то обаче изтече и през ноември същата година Басейнова дирекция отказа да го продължи.

Любопитно е, че в Административен съд – Благоевград бизнесменът с лекота доказа, че централата му по никакъв начин не осушава речното корито, не уврежда рибите и флората в нея, не променя химическия й състав, не пречи на популациите на птиците и въобще няма никакво негативно влияние върху околната среда, поради което местните съдии отмениха отказа на дирекцията. Тя обаче обжалва решението във ВАС и там делото срещу фирмата на Яйцето „Електроинвест БГ“ ЕООД претърпя коренен обрат.

Според върховните съдии колегите им в Благоевград въобще не е трябвало да се съгласяват със сложни и скъпи експертизи, доказващи безвредността на МВЕЦ-а, а просто е трябвало да отчетат, че от 2 г. мястото за водовземане за нуждите на централата е включено в защитена зона „Кресна – Илинденци“, където не се разрешава водовземане от повърхностни води за производство на електроенергия.

ВАС отмени решението на Административен съд -Благоевград от 28 юли 2021 г., отхвърли жалбата на Иван Давидков срещу Басейнова дирекция и осъди фирмата му „Електро инвест БГ“ да плати 100 лв. възнаграждение за юрисконсулт.

Решението не подлежи на обжалване.

100-те лв. със сигурност няма да са някакъв проблем за фирмата, като се има предвид, че през 2019 г. оборотът й е бил 588 000 лв., и то 100% от производство и продажба  на електроенергия. Не е ясно обаче каква ще е съдбата на МВЕЦ-а, който вече остава без основната суровина – водата. Дали останалите МВЕЦ-ове на Ощавска река попадат в новата защитена зона ще стане ясно след изтичане на техните разрешителни за водовземане.

Бизнесменът Иван Давидков всъщност няма да остане на сухо, защото има и други бизнеси, като бутилиране на минерална вода в Благоевград. През март пък стана ясно, че чрез цесия е закупил дълга на бившия велурен завод в Ловеч и ще прави там индустриален парк. В писмо до кмета на Ловеч Корнелия Маринова Давидков обясни, че първоначалните му намерения били да оздрави финансово дружеството, което бе специализирано в направа на изделия от кожа, като му даде възможност да възобнови производствената си дейност, но впоследствие решил, че това ще му е икономически неизгодно и затова ще раздроби терена на малки парцели за продажба на различни бизнеси. източник:в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP