ВАС реши: Няма да има видеонаблюдение на изборите

03 Април 2021 | 08:38
1 коментара
Общество

Върховният административен съд (ВАС) не даде ход на делото за видеонаблюдението на изборите, тъй като не са спазени сроковете за призоваване на заинтересованите страни, съобщава "Правен свят".

Делото бе образувано по жалба на Централната избирателна комисия (ЦИК) и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) против решението на Административен съд – София град (АССГ). С него първоинстанционният съд разреши видеонаблюдението при броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите на секционните избирателни комисии след края на изборния ден. Делото пред АССГ бе образувано по жалба на "Демократична България".

Пред ВАС председателят на КЗЛД Венцислав Караджов посочи, че органът иска върховните магистрати да отправят преюдициално питане до Съда на ЕС за прякото приложение на Европейския регламент във връзка с видеонаблюдението. Съдиите обаче към момента не са дали заявка, че ще отправят подобно питане до Люксембург. Караджов допълни още, че принципно не е против да има видеонаблюдение на изборите, само че това трябва изрично да бъде записано в Изборния кодекс, за да бъде законно.

Казусът, който обаче бе поставен пред ВАС, бе дали ще спре или ще допусне изпълнението на указанията на ЦИК и КЗЛД, макар че делото е висящо пред тричленния състав, а отделно подлежи и на обжалване пред петчленен състав. Искането за недопускане на изпълнението указанията бе на адвоката на "Демократична България".

Върховните съдии обаче се произнесоха, че няма да разгледат искането за спиране изпълнението на указанията на двата органа.

„Задължението на съда да се произнесе по претендираното спиране възниква след обосноваване на нови факти и обстоятелства, каквито в случая липсват, поради което искането е недопустимо. В конкретния случай съдът не разполага със законови правомощия да се произнесе с определение по същество релевираното основание за спиране изпълнението на процесния административен акт в обжалваната му част. Такава е константната практика на ВАС по подобни случаи“, пишат от ВАС.

Всъщност магистратите обясняват, че дори да бяха спрели изпълнението на указанията, то нямаше определението им да влезе в сила, тъй като подлежи на обжалване пред петчленен състав.

„Следва да вземе предвид и обстоятелството, че целения с искането правен резултат не може да бъде постигнат, тъй като е направено за първи път едва при провеждане на първото по настоящото дело заседание, изборите, както по-горе беше описано, са насрочени за 4 април 2021 г., а произнасяне на съда в какъвто и да е смисъл подлежи на обжалване пред петчленен състав на Върховен административен съд, т.е., не може да влезе в законна сила до провеждане на изборната процедура“, пишат съдиите.

Добавени коментари

Киро публикува:
03 Април 2021 | 21:18
В света няма такава държава с толкова много магьосници! Всичко е за облага на управниците. Нивото на правосъдието е под кота нула. Жална ни майка за „светлото бъдеще”,което ни очаква...

Добавете Вашия коментар

TOP