ВАС решава законна ли е, или НЕ сградата в комплекс „Кончето”-Благоевград, построена върху имот публична общинска собственост

19 Август 2020 | 21:52
2 коментара
Общество

Административен съд обяви за нищожна заповед на бившия зам. кмет на Благоевград Янко Янков, касаеща изграждането на нова сграда на мястото на старата автогара, в която се намираше комплекс „Кончето“.

Както „Струма“ вече писа, делото бе образувано след протест на Окръжна прокуратура, в който се прави искане да бъде прогласена за нищожна заповедта на бившия зам. кмет по строителството Янко Янков от 13 юли 2016 г. за одобрение на две УПИ върху имот с площ от 1021 кв.м, закупен от софийската фирма „Строителство и саниране – Инженеринг консулт” ЕООД. Според държавното обвинение с оспорената заповед е допуснато строителство върху имот публична общинска собственост въпреки забраната за обременяване по чл. 7, ал. 2 и ал. 4 от Закона за общинската собственост, липсвали мотиви и в решението на общинския Експертен съвет по устройство на територията.

Любопитното е, че прокурорският протест постъпва в съда, след като 5-етажната сграда на ул. „Иван Михайлов” вече е построена, но пък правото за оспорване на заповедта като нищожна не е ограничено със срок съгласно чл. 149, ал. 5 АПК, вр. чл. 213 ЗУТ.

След анализа на доказателствата съдия Ваня Вълкадинова счита, че в пълно противоречие с основанието по чл. 134, ал. 2, т. 4 ЗУТ са изменени границите на УПИ І ( имотът, върху който е била старата автогара), като от площта му от 837 кв.м – площта на съществуващата в него сграда с придадените площи от два имота от 40 кв.м и 144 кв.м улица, които са публична общинска собственост, е образуван нов УПИ ІІ, без да са изпълнени условията по чл. 15, ал. 3 и 5 ЗУТ. Според тези законови норми границите на урегулирани поземлени имоти могат да се променят с план за регулация само със съгласието на собствениците им, изразено със заявление и предварителен договор за прехвърляне на собственост с нотариално заверени подписи, а когато с план за регулация се променят граници на урегулирани поземлени имоти – общинска собственост, договорът по ал. 3 се сключва по пазарни цени от кмета на общината в писмена форма. Според съдията оспорената заповед заобикаля установения от закона ред и основания за изменение на влезли в сила ПУП, липсва и законово основание за нейното издаване, поради което я обявява за нищожна.

Решението подлежи на обжалване през ВАС, който ще има решаващата дума дали сградата ще  се счита за незаконна, или не.

Припомняме, че новата 5-етажна жилищна сграда с търговски площи в партерното пространство и подземни паркоместа бе построена от софийската фирма „Стройинвест консулт“ ЕООД. Градежът започна през лятото на 2017 г., като още в самото начало на строителния обект бе забелязан подалият оставка 3 месеца преди това заместник-кмет по строителството на Благоевград инж. Янко Янков, който се оказа в много топли връзки със собственика и строителя в имота на комплекс „Кончето”.

Припомняме, че недвижимият имот от 1021 кв.м е закупен  от софийската фирма „Строителство и саниране – Инженеринг консулт” ЕООД. Първо е изкупен недвижим имот от 837 кв.м от „Пътнически превози“ през март 2016 г., като към момента на сключване на сделката собственик на фирмата купувач е 63-годишната Петкана Николова. През октомври 2016 г. собственик на дружеството става 25-годишната софиянка Елизабет Урукова, която през декември закупува от община Благоевград 184 идеални части от поземления имот. През януари 2018 г. Урукова продава фирмата „Строителство и саниране – Инженеринг консулт” на Борислав Тодоров. Същата фирма от 2009 г. до 2012 г. е била на инж. Янко Янков, който по-късно влезе в екипа на кмета Атанас Камбитов.

През периода 2009-2013 г. пък бившият зам. кмет по строителството на Благоевград е бил партньор и в „Стройинвест консулт“, която построи новата сграда в имота на бившия комплекс „Кончето“.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Добавени коментари

Някой си публикува:
20 Август 2020 | 07:37
Такъв крадец е и самопроизвелият се в "професор" Юруков, незаконно заемащ мястото на ректор на ЮЗУ. Този световно неизвестен наглец, без една самостоятелна научна публикация, си е определил месечна заплата над 16000 лева, 3.5 пъти по-висока от заплатата на председателя на БАН акад. Ревалски! Къде е КОНПИ да го подгони за кражбите и фиктивните участия в проекти и прочее. Прокуратурата ще спи, понеже този си върза гащите, като записа Каскета за докторант при сол-ашака си Марин. Но ако Боко и Каскета ги издуха протестът белким и този мошеник полечи полагащото му се възмездие!
Еле кажах публикува:
20 Август 2020 | 03:26
Тея алчни - полуграмотни боклуци окрадоха Благоевград ! Само за крадене ги бива ..., но така е като е тъп народа да им плаща на тая шайка чобани ....вместо да го измете като боклук ...Дано да има справедлив съд и да си получат заслуженото и те и другите лапачи от новото време !?

Добавете Вашия коментар

TOP