ВАС решава до 10 дни съдбата на благоевградския кмет Р. Томов

01 Февруари 2021 | 12:44
0 коментара
Общество

ВАС разгледа по същество днес делото по казуса с благоевградския кмет Румен Томов.

На заседанието градоначалникът се яви лично ,придружаван от втория си адвокат Данчева, Милана Кривачка не присъства в зала .

Съдът даде думата на страните и изслуша възраженията на Томов и адвоката му.

Думата бе дадена и на председателя на ОИК Мартин Бусаров, който заяви ,че благоевградският съд е взел обективно и законосъобразно решение и че ОИК си е свършила работата по изпълнение на това решение . 

Съдът прие доводите като председателят на състава заявил, че няма да изисква допълнитени писмени защити ,защото всичко по казуса е ясно.

Очакванията са ,че до седимица или десет дни ще има решение.

Според обвинението, Румен Томов не е изпълнил нито едно от трите изисквания на член 41, ал.3 от ЗМСМА. В едномесечен срок от обявяването на изборния резултат градоначалникът не е спазил законовите изисквания - не е заличил своя фирма и не е уведомил нито Общинската избирателна комисия, нито Общинския съвет. Затова по-рано ОИК прекрати пълномощията му.

До съдебната сага се стигна след сигнал на бившия градоначалник Атанас Камбитов до ОИК-Благоевград, като той сезира, че наследникът му на поста не е заличил свое търговско дружество и не е уведомил за това ОИК и ОбС. 

Вече цяла година казуса се гледа от инстанция на инстанция и се обжалва непрекъснато.

Добавете Вашия коментар

TOP