ВАС отмени решението на съветниците в Сандански, дали печелившите автобусни линии на колегата си Р. Пачов

20 Април 2023 | 13:01
0 коментара
Общество
Благоевград
ВАС отмени решението на съветниците в Сандански, дали печелившите автобусни линии на колегата си Р. Пачов

Върховен административен съд отмени решението на Общинския съвет в Сандански за разпределянето на автобусните линии между двете градски автогари – старата, стопанисвана от „Автогара Сандански“ ООД на съдружниците Искра Геренска и Светла Дънгова, и новата – на отстранения наскоро заради конфликт на интереси общински съветник Румен Пачов.

След като миналата година ОбС загуби делото в Административен съд – Благоевград, завчера това стана и на последната съдебна инстанция и решението на ВАС вече е в сила.

Казусът влезе в съда по жалба на  „Автогара Сандански“ ООД,която атакува решението на ОбС от септември 2021 г., поставило я в неблагоприятната позиция да бъде „селската“ гара, с автобуси само от общинската транспортна схема, докато автогарата на Пачов получи автобусите от областната и републиканска транспортни схеми, които хем са повече на брой, хем плащат повече за ползването й. При това тогава с решението си ОбС гласува като последна точка предварително изпълнение на разпределението с мотив, че това се налагало в защита живота на пътниците.

Любопитен детайл в решението бе, че предложението за това разпределение на автобусите между двете автогари дойде в зала от самият Р. Пачов и то бе прието, без преди това да се обсъжда в комисии или да е обявено на страницата на ОбС.

Това е и една от основните причини, квалифицирани от магистратите като „неспазване на особения ред за издаване на административни актове“. И двете съдебни инстанции са категорични, че доводът на съветниците за неотложна необходимост решението да започне да се изпълнява веднага след гласуването му не отговарял въобще на ситуацията, в която няма нищо спешно – такива са само решенията, целящи предотвратяване или преустановяване на нарушения, свързани с националната сигурност и обществения ред, както и осигуряване на живота, здравето или имуществото на гражданите.

Съдът установи и друго нарушение в процесното решение – актът не е мотивиран, тъй като не са посочени фактически основания за издаването му и обстоятелствата, които са мотивирали настоящото разпределение на автобусите между двете автогари.

Освен че отмени решението на ОбС – Сандански, съдът осъди съвета да плати общо 1450 лв. на старата автогара за съдебни разноски.

Както „Струма” писа, още докато съдебните дела вървяха, областният управител Стоян Христов наложи вето на решението на Общинския съвет в Сандански за определяне на маршрутните разписания на областна, републиканска и общинска транспортна схема на община Сандански за 2023 г., след като откри в него и нарушение на материално-правните разпоредби на Закона за автомобилните превози.

Сега тепърва постоянните комисии в ОбС трябва да умуват как да бъдат разпределени линиите между двете автогари и да вземат ново решение по казуса. /Струма бг/

Добавете Вашия коментар

TOP