ВАС отхвърли жалба на съдийка от Районен съд-Благоевград

19 Март 2022 | 12:27
0 коментара
Общество
ВАС отхвърли жалба на съдийка от Районен съд-Благоевград

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) не е задължена по закон да определи най-старшия магистрат за временен председател на съд, а кадровиците имат право на преценка. Това казва тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) в решението си, с което отхвърля жалба на съдийка от районния съд в Благоевград.

Миналата година Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) предложи за и.ф. председател на РС-Благоевград да бъде определена Калинка Иванова. Предложението беше съобразено с правилата на СК на ВСС, приети през 2018 г. Според тях, при отказ от досегашния ръководител, за и.ф. шеф се посочва заместник или най-старшият съдия. В РС-Благоевград нямаше зам.-председатели, а най-старшият магистрат – Екатерина Николова, също отказа да поеме временно съда. След нея по старшинство е Калинка Иванова и тя беше дала своето съгласие.

Когато въпросът се обсъждаше на заседание на СК на ВСС на 26 октомври м.г. стана ясно, че седем от магистратите в РС-Благоевград подкрепят Иванова, но други петима предлагат Гюние Яхова, която е на девето място по старшинство в съда. След напрегната дискусия, СК на ВСС определи Яхова за и.ф. шеф на съда.

Калинка Иванова обжалва решението пред ВАС.

Тримата върховни съдии – Георги Георгиев (председател на състава), Юлия Тодорова и Десислава Стоева (докладчик) обаче отхвърлят жалбата ѝ като посочват, че решението е взето в изпълнение на правомощията на СК на ВСС и че колегията има оперативна самостоятелност да преценява кой магистрат да бъде изпълняващ функциите на председател, а не е задължен от закона да определи най-старшия, както твърдяла Иванова в жалбата си.

ВАС изтъква, че старшинството на магистратите е въведено от закона като критерий, на базата на който да бъде определен и.ф. председател, но то не би могло да замени правото на преценка на ВСС. Това, според върховните съдии, трябва да се извърши след анализ на данните от кадровото досие на съответния съдия, както и на друга служебна информация, известна на колегията.

 

 

Източник: newslex.bg

Добавете Вашия коментар

TOP