ВАС оправда бившия ректор на ЮЗУ Неофит Рилски, обвинен в корупция

07 Април 2024 | 11:03
0 коментара
Общество
Благоевград
ВАС оправда бившия ректор на ЮЗУ Неофит Рилски, обвинен в корупция

Върховният административен съд оправда бившия ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград (ЮЗУ) Борислав Юруков, съобщиха от институцията. ВАС остави в сила решението на Административен съд – Благоевград, с което се отменя решението на антикорупционната комисия от 7 юли 2021 г., се посочва в съобщението.

КПКОНПИ установи конфликт на интереси по отношение на Борислав Юруков за това, че в качеството на ректор на ЮЗУ през периода декември 2017 – декември 2020 г. е издавал в свой частен интерес множество заповеди и е утвърждавал поименните списъци към тях – подробно описани в обжалвания акт, с които е определял за себе си допълнителни трудови възнаграждения.

 

На бившия ректор са наложени две глоби, всяка в размер 5000 лв. и са отнети в полза на държавата получените материални облаги в общ размер 142 300 лв., както и нетното дневно възнаграждение, получавано от КПКОНПИ за времето на конфликта в общ размер 16 876, 54 лв.

Върховните магистрати приемат за правилен извода на първоинстанционния съд, че от КОНПИ е допуснато съществено процесуално нарушение – непрецизиране, неиндивидуализиране и противоречиво отразяване на деянията от обективна страна в обстоятелствената и разпоредителната част на решението. От една страна, не става ясно за колко деяния е санкционирано лицето – дали се касае за отделни деяния, представляващи самостоятелни нарушения, всяко от които осъществяващо поотделно фактическия състав на конфликта на интереси, или за едно нарушение, представляващо от обективна и субективна страна продължавано нарушение, пише в съобщението.

 

От друга страна, дадената от антикорупционната комисия правна квалификация на нарушенията противоречи на описанието им в обстоятелствената част. Налице е и друго съществено процесуално нарушение, тъй като се ограничава правото на защита на адресата и се възпрепятства извършването на съдебен контрол за законосъобразност на оспорвания акт, което е самостоятелно основание за отмяната му.

Изложените фактически и правни съображения извеждат допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила, нарушение на материалния закон и несъответствие с неговата цел при издаване на процесното решение на КПКОНПИ. Първоинстанционният съд е достигнал до същите изводи и е постановил правилен съдебен акт, който следва да бъде оставен в сила, поясняват от ВАС ВАС.

 

По делото има особено мнение на съдия Тодор Тодоров. Решението по случая е окончателно.

Добавете Вашия коментар

TOP