ВАС обяви за законна Кооперацията в центъра на Благоевград, докарала уволнението на бившия гл. арх. В. Тинчев

03 Юни 2021 | 20:00
3 коментара
Общество

Върховният административен съд обяви за законна кооперацията на ул. „Иван Михайлов“ в Благоевград, близо до „Кончето“, която бе причината за дисциплинарното уволнение на предишния главен архитект на града Васил Тинчев.

С окончателно решение от вчера магистратите обезсилиха решението на Административен съд – Благоевград, който на 14.08.2020 г. отмени строителното разрешение за сградата, издадено от Тинчев, и одобрените инвестиционни проекти за кооперацията. ВАС остави без разглеждане жалбата на благоевградчаните Радослав и Райко Зашеви,по която в продължение на 2,6 г. се водиха 3 дела, и ги осъди да платят 1000 лв. на собствениците на имота – сестрите Златка и Татяна Зашеви.

Припомняме, че инициатор на съдебната сага бе Райко Зашев, съученик на бившия кмет Атанас Камбитов, който уличи арх. В. Тинчев в издаване на строително разрешение в съседен на неговия имот, без да са уведомени за това заинтересованите страни, а след това обвини архитекта и че му отказал достъп до строителните книжа с мотив, че липсва правен интерес.

Жалбата на Зашев стана повод бившият кмет Камбитов да спре строителството на сградата и да разпореди проверка по случая, след което многословно обясни колко много нарушения били открити по инвестиционния проект на кооперацията на „Ив. Михайлов“, поради което се наложило да уволни дисциплинарно арх. Тинчев.

В резултат повече от 2 г. кооперацията остана „на трупчета“, докато се точеха делата, което донесе сериозен стрес на собствениците й Златка и Таня Зашеви.

„Не мога да повярвам, че всичко свърши“, коментира вчера съдебното решение на ВАС доц. Златка Зашева, която открихме по телефона в столицата. След 15 г. работа в детска болница в Лондон заради съдебните дела се наложило тя да излезе в дълъг неплатен отпуск и да се прибере в България.

През това време доц. Зашева, 98-годишната й майка и сестра й получили десетки призовки, 3 пъти ги разпитвали в Икономическа полиция, а цялото напрежение се отразило много зле на възрастната жена, която получила 2 последователни инсулта и от февруари вече не е между живите. Сериозно се разболяла и сестра й.

„В момента кооперацията е с готов партерен и първи етаж, мисля, че е сложен и кофражът за втория етаж, но вече нямам никакво желание да ходя в Благоевград да я видя – никога няма да забравя това, което семейството ми преживя заради този строеж”, каза доц. Зашева. „Няма да забравя, че майка ми искаше да види за последно Благоевград, преди да умре, а аз й казвах, че и да я отведа, няма къде да отседнем и трябва да останем в колата. През тези 2 г. и нещо ни бяха нанесени сериозни морални щети, защото ни разпитваха като престъпници, без да сме виновни за нищо. Претърпяхме и материални щети, които още не съм изчислила, защото се е налагало спешно да летя от Лондон за разпит в полицията, отделно през този период цените на имотите в Благоевград паднаха и сега ако решим да продаваме, ще вземем много по-малко. Пострада много и строителният предприемач А. Тодоров, когото наехме да строи сградата, защото ни даде най-добра оферта. На практика от 13 март 2019 г., когато строежът ни бе спрян, до момента сме само на загуба. Но да оставим материалното, загубих майка си, което е най-страшното. Преди строежа мислех да отворя в Благоевград кабинети за прегледи на социално слаби, но вече едва ли ще го направя, защото никога няма да мога да преглътна отношението към нас. Така че вероятно и любимият ми град  губи заради това, че станахме жертва на политически противоборства.

Решила съм – ще съдя общината и персонално 3 лица – Атанас Камбитов и двамата ми т.нар. роднини, за целия този ад, в който ни вкараха. И исковете ми ще бъдат големи”.в.Струма

Добавени коментари

Бойко публикува:
04 Юни 2021 | 14:11
Еманация на управлението на мутрите.Заради един частен спор да тормозиш честни и уважавани хора с икономическа полиция.Райко Защев и Насо Камбитов-съвременните мутри.
истината публикува:
04 Юни 2021 | 09:37
СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ ЗА ДРУГАРКАТА ЗАШЕВА.БЕШЕ МИ УЧИТЕЛКА ПО БЕЛ.КОЛКО ХОРА ПОСТРАДАХА ОТ КАМБИТОВ?И НАКРАЯ ТОЙ СИ ТРЪГНА МИЛИОНЕР А ТЕЗИ ДЕТО МУ ПРАВЕХА ....ВЯТЪР СЕГА ПАК ЩЕ ТРЯБВА!САМО....ЧЕ НА ДРУГ.ГЛЕДАМ НЯМА ДА ЕКАНДИДАТ.НАЛИ БЕШЕ МНОГО УСПЕШЕН.
Пурко публикува:
04 Юни 2021 | 06:20
ИСТИНАТА ВИНАГИ ИЗЛИЗА НА ЯВЕ И ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА !!!

Добавете Вашия коментар

TOP