Ванга печели милиони за държавата

26 Февруари 2024 | 15:27
0 коментара
Общество
Благоевград
Ванга печели милиони за държавата

Забравените архиви проговарят

 

"Аз съм фабрика без комин", споделя ясновидката пред свои близки

"Аз съм фабрика без комин."

Това споделя пред свои близки феноменалната българска пророчица Ванга. В документите на Държавен архив, до които "България Днес" получи достъп, се разкриват много отговори на въпросите за това как държавата печели огромни пари от свръхестествените способности на сляпата ясновидка от Петрич.

 

 

Американските изследователки Острандер Шейла и Лини Шрьодер идват в България, за да открият истината за Ванга, и търсят съдействие от професор Георги Лозанов, директор на Института по сугестология. Лозанов се е наел със задачата да проучи с научни методи феномена Ванга. Ученият разкрива пред двете американки по какъв начин държавата е решила да използва способностите на пророчицата и същевременно да печели пари.

 

 

Църквата "Св. Петка" на Рупите, построена със средства на Ванга
Църквата "Св. Петка" на Рупите, построена със средства на Ванга

 

"За да се срещнеш с Ванга, трябва да се обърнеш към нещо като комитет, който се намира в Петрич - пишат в изследването си Шейла и Шрьодер. - Определя се дата за посещение, която може да бъде и доста напред във времето. Цената за консултиране с Ванга за чужденци е около тридесет долара. За българите таксата е 10 лева (5 долара), което за мнозина се равнява на една надница. Ванга не получава парите, а държавата. Ясновидката получава една малка заплата от правителството. Научните работници обясняват, че комитетът в Петрич е създаден по три причини: Да се предпази Ванга от хилядите посетители. Да се правят анализи на нейните предсказания. Да се интервюират тези, които са били при нея. Това позволява на учените да следят за предсказанията, които Ванга е направила в следващите години."

 

Златни накити, кръстчета и монети, подарявани от хората, на които е помогнала Ванга
Златни накити, кръстчета и монети, подарявани от хората, на които е помогнала Ванга

 

Очевидно това е бил и много изгоден бизнес за държавата. Особено като се има предвид, че хората, които посещават Ванга през годините, са хиляди.

 

Стаята, в която пророчицата е посрещала гости
Стаята, в която пророчицата е посрещала гости

 

"Нашата подкрепа идва от най-високо правителствено равнище - казва Лозанов пред двете американки. - Създадени са ни прекрасни условия за работа. Нямаме парични затруднения. Можем да работим по всеки проект, във всяка област на паранормалното. Ванга е първият ясновидец в света на държавна заплата."

 

Къщата музей на Ванга в Петрич. Част от подаръците, които е получавала пророчицата
Къщата музей на Ванга в Петрич. Част от подаръците, които е получавала пророчицата

 

- Как правителството се заинтересува от ясновидството - питат американките професор Лозанов.

- Работя по тази тема от много години - казва българският учен. - Изследвал съм около 65 ясновидци в цяла България. Знаех, че ще дойде време, когато този тип проучвания ще бъдат поставени на научна основа. Специално за Ванга бе създадена комисия. Аз одобрявам, когато се създават комисии. Наясно съм, че множеството статистики могат да бъдат оспорени или резултатите да не се вземат под внимание. Тестове и атестации може да бъдат отречени. Логическите аргументи да бъдат сразени. Затова оставих членовете на комисията да направят лично преценка. Заведох цялата комисия, един по един, до Ванга. Преди да отидем, някои от тях идваха при мен и казваха: Защо си губиш времето с тази жена? Аз отговорих: "Добре, ще говорим след това."

Този ден е паметен за хората от комисията, която изпитва Ванга. Всички са сразени от нейните свръхестествени способности. "Тя им доказа, че е ясновидка - казва професор Лозанов. - След това същите хора от комисията дойдоха при мен с думите: "Ние трябва да експериментираме. Трябва да проникнем в това нещо..."

Добавете Вашия коментар

TOP