ВАНДАЛЩИНА "Неуловимите" от село Бело поле потъпкаха трибагреника и изпотрошиха училището

25 Май 2021 | 12:34
1 коментара
Криминално

ВАНДАЛСКАТА ПРОЯВА Е СТАНАЛА СЕДМИЦА ПРЕДИ 24-И МАЙ

13-годишното нефункциониращо училище в село Бело поле е обект на дългогодишен терор от страна на младежи от селото.

Кметът Иван Стойчев алармира, че вандалските прояви с годините зачестяват и загрубяват. Извършителите са ясни обаче, твърди кметът, който е разговарял както с децата, така и родителите им. Едно от семействата на дете, участвало в групата, проникнала в сградата преди дни, ще заплати разходите заради счупена мивка. А самата група от младежи се идентифицира като „Неуловимите“.

Техният „отпечатък“ е поставен по вратите и стените на пустеещото училище. Проявата на Неуловимите от преди седмица обаче е меко казано нагла, коментират местните. Дни преди 24-и май децата са имали предложение от кмета да им бъде предоставен ключ от сградата и да бъде назначен отговорник. Стойчев предлагал двата етажа на старото училище да бъдат превърнати в клуб за младежите и за по-малките, така че дворът да не се превръща в свърталище за пиене и пушене, както и за отпадъци.

Кметът се заел и с изграждането на висока ограда, за да не прелитат топлите на улицата, както и кошове за баскетбол.

„Проведохме разговор с родителите, децата, които знаем, че посещават училището и правят беля, представители на Детска педагогическа стая, кварталният полицай. Разбрахме се да помагат в почистването и да не се повтарят подобни прояви“, заяви кметът пред ИНФОМРЕЖА. Идеята му била приета, но само на думи.

Дни след предложението на кмета, късно вечерта деца са проникнали в сградата и започнал метежът. И на двата етажа стъклопакетът е изпотрошен с камъни. На първия етаж е пален огън, има разхвърлени вещи навсякъде. На втория етаж гледката става все по-потресаваща. Българското знаме е потъпкано от извършителите. Стените са надраскани. Изпотрошен е инвентар и мивка в една от тоалетните. Все още стоят спомените от някогашното живо школо – има разпръснати дневници, диапозитиви, части от Менделеевата таблица. Най-тъжна е гледката на коридора на втория етаж, където стара библиотека съхранява ценни книги, които за щастие не са обект на посегателство от страна на Неуловимите. Кметът уточни, че от както училището не функционира, то е склад за провеждането на традиционния селски курбан за храмовия празник в селото.

Съхраняват се пейки, маси, бидони, съдове. Всичко това е било подредено по стаите, но децата са се погрижили хаосът да завладее сградата, която се почиства и поддържа от кметството и жителите грижливо. Стойчев имал и идея в превръщането на сградата в детска градина, но трябват средства и повече морал и възпитание на непълнолетните жители на селото. Докато репортер на ИНФОМРЕЖА заснемаше „следите“ на младите, момче стои в задната част на училището до стълби, водещи към мазето.

Стълбите вече са превърнати в кофа сметище за фасове, енергийни напитки, алкохол. Питаме непълнолетния кой е „създателят на този хаос“, а отговорът бе „Малките правят това, ние даже помогнахме да се чисти“. След минути бъги прелетя из двора на училището, управлявано от друг непълнолетен – видимо, за да транспортира другаря си./инфомрежа/

Добавени коментари

Калоян публикува:
25 Май 2021 | 22:17
Пиринско защо не пишете че подкрепения от ГРОБ Дончо още не е излезал от общински съвет; Той излъга целия град излъга Младен Маринов излъга Томислав Дончев излъга ГРОБАРИТЕ в Благоевград. Каза че ше излезе и още него е направил също така излъга че неможе да се сети как се казва следващият след него съветник; Защо не пишете че неможе да събере подписи за регистрацията неможе представате ли си неможе да събере подписи никой не иска да се подписва под неговото име;

Добавете Вашия коментар

TOP