Вандали потрошиха красивата хижа „Грънчар“ над Якоруда

12 Ноември 2020 | 16:03
2 коментара
Общество

Вандали поломиха една от най-красивите хижи в източната част на Рила – „Грънчар“, която е разположена на едноименното езеро. Вратите на хижата са пробити с тежък предмет, въпреки че са били отворени, бравите са откъртени, вътре всичко е изпочупено и разпиляно по пода.

Според управителя на хижата, пенсионирания учител от Якоруда Ангел Ангелов, нападението е станало в понеделник вечерта, след като си е тръгнал и е оставил отключени, както винаги, 2 помещения с печки на твърдо гориво и 14 легла в тях за закъсали туристи.

„Няколко пъти са обирали хижата, но такова чудо като това досега не е имало – разказа за „Струма“ потресеният хижар. – Намерих „Грънчар“ в този вид във вторник, когато се качих, и още не мога да си обясня какво са искали да покажат тези, които са го сторили. Освен че всичко е разбито, има откраднати и няколко тенджери от алпака, но не мисля, че кражбата е била целта на вандалите. При предишни набези откраднаха кабелите и разбиха генератора заради медта, та хижата остана без ток. Сега съм на солари за осветлението и на практика има само вода. Мислели сме да сложим камери, но то телефоните нямат обхват – имам сигнал само на два баира около хижата. В същото време не мога да стоя горе денонощно, защото имам нужда от продукти, а и горе ако съм, какво мога да направя – да го утепам тоя, дето почне да буйства, и после да вляза в затвора. Проблемът е, че досега 4-5 пъти съм подавал жалба в полицията, всички образувани производства са срещу неизвестен извършител, затова се чудя сега има ли смисъл изобщо да уведомявам органите на реда за поредния вандализъм“, заключи Ангелов, огорчен.

Той е пазач на хижата от 22 г. и както сам определя този си период от живота, се качил на „Грънчар“ брюнет, а сега е с напълно бяла коса, резултат не само от изминалите години. По наблюденията му хижата се пълни най-много през август и септември, но тази есен заради коронавируса се наложило да работят с 50% капацитет и годината се очертава изключително слаба. Собственик на хижата е Туристическото дружество „Грънчар“ в Якоруда, а финансирането се осъществява от централата на Туристическия съюз в София, където главен счетоводител е Мария Ангелова, съпругата на хижаря Ангел Ангелов.

„Сега ще се моля на жената да осигури пари поне вратите да оправим, за да не навява сняг в хижата, защото сме на 2180 метра надморска височина и езерото вече замръзна“, обясни бившият учител.

Хижа „Грънчар“ е изходен пункт за връх Мусала, преходът до който е 3.30 часа.в.Струма/Ваня Симеонова

Добавени коментари

Павката публикува:
13 Ноември 2020 | 08:26
До колкото се вижда от снимките, езика за заключването е навън. Май хижата е била заключена, но това не оправдава вандалството! И все пак живота е скъп на всеки, трябвало е да се даде алтернатива.
Иван публикува:
12 Ноември 2020 | 19:34
Този хижар един пирон не е забил за времето което визира ,сега щял да търси пари от жена му,която е счетоводителка!! Хижата е мизерия в разкош,жалко за хубавата природа!!

Добавете Вашия коментар

TOP