Валерия Велева: Силен ход на Доган, няма разнобой на върха

04 Януари 2024 | 00:21
3 коментара
Политика
България
Валерия Велева: Силен ход на Доган, няма разнобой на върха

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган отново поднесе изненада - два месеца преди Националната конференция реши лидерския въпрос в Движението, предлагайки нов подход за политическо мислене и политическо действие - двама съпредседатели поемат ръководството на ДПС - Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров.

Актът е добре обмислен, защото Доган е разпределил и функциите на двамата - старото и новото влизат в симбиоза: "старият политик и депесар" Джевдет Чакъров ще носи отговорност за традиционните райони на ДПС, за добросъседските отношения с Турция и с либералните формации.
А Делян Пеевски като представител на "новото поколение технократи в политиката, които имат вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата", ще се занимава с парламента и изпълнителната власт. Вменен му е и специален ангажимент - разширяване на електоралното присъствие на ДПС, нещо за което Пеевски отдавна говори.

С това се дават категорични знаци в три посоки - към турския електорат, към партньорите либерали в Европа, към комшиите в Турция и към структурите на партията - вместо единоначалието, което Доган запазва за себе си, на оперативния връх ще се следва принципът на взаимното допълване. Пеевски и Чакъров имат строго определени периметри на действие, така че "да не си пречат". Напротив! Ще се допълват.

Доган действа с абсолютното съзнание, че владее ДПС и може да моделира процесите в партията, колкото и да са изненадващи и даже провокативни, гледани отвън. Впрочем, няма друг партиен лидер, който да успява така умело да дирижира нагласите и на електората, и партийния елит, да изпреварва събитията и да прокарва решения, които на пръв поглед изглеждат абсурдни, както Доган.

Идеята за това съпредседателство зрее от два месеца. Тя е обстойно и старателно обсъждана между Доган и Пеевски като политически тандем, който трябва да извърши реорганизацията и обновлението на ДПС - да върне живата връзка между партийните структури и активните граждани, прекъсната по времето на Карадайъ.

 

Тази връзка, по оценката на Доган, е оставена в последните години на "самотек“, което той приема като "много сериозен политически синдром за дефектиране и за необходимост от промяна и обновяване". Това е изключително остра критика на Доган към работата на Мустафа Карадайъ като доскорошен председател на ДПС, и първият извод от днешното изявление на Доган.

Второ - същата теза за "връщането на ДПС при хората" Делян Пеевски разви в словото си на 26 декември 2023 г. пред възпоменателния миниг на Тюркян чешма, когато припомни посланието на Доган "върнете връзката с нашите хора". "Губим я някъде последните 10 години. Затова се извинявам и казвам - ще направя всичко по силите си, за да поправя това. Ще бъдем до вас - давам ви дума", каза тогава Пеевски и получи всеобщо одобрение.
Изводът - Пеевски трябва да материализира посланието на Доган.

За медиите и за анализаторите безспорно най-шокиращо е днешното признание на Доган "ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация". И това не е случайна изпусната фраза. Доган е опитен играч на политическата сцена, безспорен идеолог и лидер на Движението. Той има право и знае кога и как да бръкне в раната - в последните години ръководството на ДПС си затваряше очите за негативни процеси в структурите, за действията на определени общински и партийни лидери, които на места превърнаха ДПС в търговско дружество. Това беше стигнало до нива, които взривяваха ДПС отвътре. И лечението е едно единствено - рязане до здраво.

 

След тази публична констатация на Доган новото ръководство на партията вече има всичките права и отговорности да започне обновлението в партийните редици.

 

Впрочем, Делян Пеевски именно на Тюркян чешма публично изрази недоволството си от работата на партийните структури. А заявката "За което се извинявам и ще направя всичко по силите си да го поправя” трябва ясно да подсказва, че Пеевски вече има зелена светлина да прочиства партията.


И последният въпрос- защо е избран именно д-р Чакъров като втория елемент на съпредседателството. Били са коментирани и други имена. Отговорът е прост - Пеевски и Чакъров си имат доверие отдавна и могат да работят в тандем, без да потъват в дебрите на "отрицанието и омразата".

 

Защото "светът се променя пред очите ни", възстановяването на сферите на влияние на бившите империи и ще "приключи" едва с преобразуването на ПОЛИТИЧЕСКИЯ НИ СВЯТ в легитимно многополюсен и, разбира се, след намирането на контролиран баланс между "старите" и "новите велики сили", казва Доган. Епицентър.бг, /

Автор:

Добавени коментари

Театро публикува:
08 Януари 2024 | 20:14
Каква спалня тая мирише на нафталин
Бг публикува:
06 Януари 2024 | 15:14
На тая информацията и е не от кухнята,а от спалнята.
София публикува:
06 Януари 2024 | 11:54
Докога ще публикувате инфантилните умозаключения на тая Доганова проститутка

Добавете Вашия коментар

TOP