Валерия Велева: Политиката за Слави Трифонов - 7/8 и ще си легнала

15 Юли 2021 | 17:32
0 коментара
Общество

От понеделник, когато шоуменът и лидер на ИТН Слави Трифонов обяви чрез аутокюто си проекто-правителството и го тропна пред обществото от позицията на последна инстанция в държавата, политическата класа у нас е в ступор.

САМОЧУВСТВИЕТО НА САМОДЪРЖЕЦ, ИЗПЪЛЗЯЛ ОТ КАБЕЛАРКАТА СИ

Никой никога за тези 30 години демокрация не беше си позволявал по такъв безпардонен начин да погази нормите в политиката, принципите на демокрацията и със самочувствието на самодържец, изпълзял от кабеларката си, да се опита да постави на колене всички останали на политическата сцена. Подчертавам - всички!

Ударът беше зашеметяващ най-вече за т.нар. партии на протеста, които се почувстваха излъгани в надеждите си за общо управление в името на промяната и омерзени от унижението, на което ги подложи онзи, на когото до вчера ръкопляскаха.

И никога досега такова брутално действие, граничещо с политическа талибанщина, не е било така еднозначно отхвърлено от целия политически спектър. Включително и от водещите медии в чужбина, които нарекоха Трифонов "самозван спасител", а партията му - "проект на сенчестите сили", "антисистема", "антиполитическа платформа", без идея, без програма за управление, а "изборният резултат за него буди тревога".

ОБСЕБВАЩО АНТИ-ВСИЧКО И БОЛЕЗНЕН "АЗ"

Коментаторите - анализатори и политици, търсеха логика и що-годе някаква политика в поведението на Трифонов. Търсеха смисъл, виждаха нечия дълга ръка, взираха се да намерят "другото", което Трифонов обещаваше преди изборите. И това е грешката им.

Защото в действията на Трифонов няма политика. Няма логика. Няма усещане за част от общото. Има паралелен свят, който демонизира мейнстрийм-поведението, има отричане на естаблишмънта, държавата и нейните институции. Има обсебващо атни-всичко, което е различно от него. Има страх от пореден личностен провал, прикрит зад демонстративна, брутална агресивност.

И всичко това съчетано с нарцистичен, болезнен "АЗ", който 20 години влизаше всяка вечер през телевизора в главите на българите и с намръщен тон им насаждаше своя инфантилизъм, своята агресия, чалгата и тъпите скечове, с които осмиваше всичко и всички и разрушаваше същностната тъкан на българската нация.
"Аз съм върхът на иглата" - в шоубизнеса, в телевизията, а сега 657 824 българи ме качиха на върха в държавата - това е мисленето на Слави Трифонов и той никога не го е криел. Както и никога не е криел принципа си: "Ставам политик, защото съм против политиката", който останалите политици не осмислиха какво означава и какво води след себе си.

Проблемът е, че това се харесва на огромна част от хората, които отдавна и заслужено ненавиждат партиите. Те гласуват ирационално и се кефят, че се намери един, който да натрие носа на омразните политици.

Трагедия за България е, че отвращението към париите изтласка именно Трифонов на политическата сцена. И ако той не бъде спрян, това ще има чудовищни последици за обществото.

 

Още по-голям проблем е, че някои политически лидери се подлъгаха в очакването си за политическо партньорство с Трифонов. Без да е бил на протеста, той им открадна протеста. Профанизира исканията на протеста. И сега, когато мефистофелски им се изсмя и буквално ги занули пред електората, те просто не знаят какво да правят.
Ядосаха се. Разграничиха се.
Но тайничко очакват, надяват се той "да се поправи", да ги покани за диалог, да ги признае за сподвижни нему фактори. Не, това няма да се случи!

 

БОЛКАТА, КАТО ПРАВИ ЛИЦЕТО МУ СИВО-СИНКАВО

Трифонов няма да се промени, нито ще отстъпи от начина, по който изправи всички политически партии пред стената.

Трифонов си отмъщава чрез вота на българите. Той е гневен на живота си, гневен е на личното си състояние, гневен е на патериците, които висят на стената над главата му, гневен е болката, която прави лицето му "сиво-синкаво". И иска да наказва по свои закони. Неговото разбиране за политиката и демокрацията е същото, каквото е отношеншието му към служителите в собствената му фирма - който не ме харесва, да си ходи. А тези пък, които са с него, са като него.

Затова той не може да осмисли, че една фракция от 65 души не е в състояние да диктува на останалите. Затова Тошко Йорданов хейти в мрежата всички политици, вместо да намери път за диалог. Затова правят списъци на всички, които ги критикуват. И мразят!
И Слави и хората около него, които създадоха своя едноличен популистки проект, мразят политиката в България и показват, че не искат нищо политическо. "Ще възстановя законността и парламентарната демокрация", заричаше се Трифонов и в същото време по един невиждано ароганен начин предложи кабинет през фейсбука. Но за него това е нормално. Кой го избра този кабинет, има ли партиен орган, който да го е одобрил - така, както изисква партийната демокрация. Не! Но това не е проблем за ИНТ.  Защото това не е нормална партия. И не може да очакваш от нея нормално политическо поведение.

 

НЕ ОЧАКВАЙТЕ ДЕБАТ С ТРИФОНОВ, ТОЙ Е НЕСПОСОБЕН

Не очаквайте Слави Трифонов да седне и да преговаря с когото и да било за каквото и да е. Той е неспособен на дебат. Той няма нерви да изслушва хората. Той няма нерви дори да води смислено интервю, защото не изчаква да чуе какво му отговаря събеседника. Той е взривен от вътрешния си гняв към света и в същото време е неспособен да преодолее природния си популизъм и инфантилизъм.

Затова Трифонов е неспособен да изпълни огромната историческа задача, с която го натовари вотът на 11 април.

Противоречето между думи и дела при него е фрапиращо. Обявава се против коалициите, а предлага за премиер човек-символ на отречената Тройната коалиция. Обявава се за смяна на системата, но в политическия му кръгозор това опира до таблети за учениците и изпращането на "северомакедонец" в космоса!?!  (Даже Заев му скочи за невежеството)

Дамата, посочена за финансов министър, не е и сънувала как се прави бюджет; другата дама, определена за военен министър, пък досега е разнасяла папки между кабинетите в президентството. Иначе всички знаят езици и имат стабилни СV-та, защото дотук стигат критериите на Трифонов за министри.

Това показва дълбоката политическа несъстоятелност на шоумена и партията му и неразбиране на процесите в държавата. За тях политиката е като бизнеса - даваш-взимаш, ако може и да прецакаш. Тук е заровено обяснението, защо Трифонов не е в състояние да осмисли, че партньорите му искат първо политики, а после да се търсят хората, които ще ги прокарат.

ПАРТИИТЕ - ИЗПРАВЕНИ ДО СТЕНАТА

Трифонов взриви политическиия диалаг в страната, а без диалог нищо не може да се постигне. Спасението е само едно - връщане към нормалното политическо общуване, публично и без заиграване. Ако ИТН не иска да бъде част от този диалог - тази партия сама ще се изолира.

Към този момент ИТН е изправила всички срещу себе си. Така предложеното правителство на Трифонов няма логика да бъде гласувано в парламента, освен ако не се приложи парламентарният трик да бъде избрано само с гласвете на ИНТ. Но в такъв случай то няма да е в състояние да направи нищо и на първия завой ще се сгромоляса. И ще е още едно потвърждение, че Трифонов не ни предлага нищо ново, а същото, но с още по-груб парламентарен диктат.

Вторият мандат на ГЕРБ няма да бъде реализиран, както вече обяви Бойко Борисов.


Остава Третият мандат - на БСП или на ДБ. По-вероятно е Радев да връчи отново третия мандат на Нинова, поне така сочи политическата логика. И в този миг започва нейният най-отговорен политически ход в биографията ѝ досега. Нинова трябва да предложжи кабинет с национални приоритети, обсъдени с останалите политически сили и с надпартийни кандидати за министри. От лидер на партия Нинова трябва да израстне до национален политически медиатор със съзнанието, че от нейните действия зависи политическата система в България.
Всички политически лидери трябва да загърбят егото си; политическата си омраза един към друг; лошите думи, които са си казали; ударите, които са си нанасяли, и да погледнат само в една точка - България. Да седят, да умуват, да се карат, да спорят - но да стигнат до консенсус за държавата и да родят кабинет. Дори и той да е с кратък хоризонт - да се прескочи трапът, който се е отворил пред партийната система у нас.
Същото се отнася и за Христо Иванов, ако мандатът отиде при ДБ.
Ако политическите лидери не съумеят да надскочат дребнодушието в себе си, ясно е, че отиваме на Трети избари.

ТРЕТИ ИЗБОРИ - СМЪРТ ЗА ПАРТИЙНАТА СИСТЕМА

Трети избори за парламент - четвърти за годината, биха били изключително рискови при това фрагментирано общество. Гневният българин ще стане още по-гневен и ще помете всички. Отслабените днес партии ще тръгнат скорострелно към своя залез и на тяхно място ще се роди онова чудовище, чиято сметка ще платим всички като народ.
Или трябва бързо да се осъзнаем или летим към пропастта.Епицентър.бг/Валерия Велева

Добавете Вашия коментар

TOP