Валентин Стоичков: Кресна иска монтиране на камера до изграждането на АМ „Струма”

03 Октомври 2016 | 22:09
0 коментара
Общество
Валентин Стоичков: Кресна иска монтиране на камера до изграждането на АМ  Струма”

 Кресна иска монтиране на камера до изграждането на магистрала „Струма”. Това каза Валентин Стоичков, зам.-кмет на община Кресна на заседание на областната комисия по безопасност на движение по пътищата.

По думите му Главен път Е-79 през Кресна е много голям проблем, тъй като там има постоянно катастрофи.

„С колата, осигурена от "Пътна полиция" със сигурност са намалели тези произшествия и ефектът е голям, но е нужно и поставянето на камери за измерване на скоростта, тъй като изграждането на магистралата ще се забави поне още 3-4 години”, каза Стоичков.

Според статистиката на територията на Кресна причината за катастрофите не е толкова скоростта, колкото отнемането на предимство и употребата на алкохол.

Областният управител Бисер Михайлов обеща, че ще оставят колата на КАТ на територията на общината за момента. „Колата е снабдена с техническо устройство за заснемане, но се търси решение за монтиране на стационарна камера. Разбира се проблемът ще бъде решен с изграждането на магистралата”, коментира областният управител. 

Най-честите причини за ПТП-та в областта са лошата дисциплина на шофьорите. Това каза началникът на КАТ „Пътна полиция“-Благоевград старши инспектор Данаил Стоицов на заседание на областната комисия по безопасност на движение по пътищата.

267 пътнотранспортни произшествия са регистрирани от началото на годината до 26 септември в област Благоевград. Статистиката е най-лошата от последните 5 години насам и причината за това е неразумното поведение на водачите на пътя и неспазването на знаците и правилата”, заяви Стоицив.

По думите му 98% от регистрираните катастрофи са дело на водачите, а едва 2% са случаите, в които пешеходците са виновни. 

Инспектор Стоицов заяви, че през цялата година се правят обучения и акции, с цел превенция на произшествията, но въпреки предприетите действия, резултатите са много лоши. Разлика прави единствено мащабната кампания EDWARD, посветена на деня без загинали по пътищата – 21 септември, в рамките на която не е регистрирана нито една катастрофа на територията на областта. 

По думите му в едва 2% от ПТП-тата са виновни пешеходци, при условие че почти 1/3 от тежките ПТП-та са с участие на пешеходци.

През първите 8 месеца на годината в Сандански са допуснати 37 ПТП с 3-ма убити и 41 ранени.

В РУ Петрич има 26 катастрофи с 5 убити и 25 ранени граждани.

В Разлог има 21 ПТП, с 5 убити и 27 ранени.

В Банско 13 ПТП с 3-ма убити и 17 ранени граждани.

В Гоце Делчев 56 ПТП с 5 убити и 69 ранени граждани.

От звеното, което обслужва ГП Е79 са регистрирани 46 ПТП с 8 убити и 54 ранени граждани.

„Навсякъде резултатите са тревожни, да не кажа отчайващи, въпреки предприетите от нас действия не се постига нужния ефект. Участниците в пътното движение на спазват изобщо пътните правила, не спазват нашите указания“, каза инспектор Стоицов. Въпреки че на първокласен път Е79 непрекъснато се извършва контрол на скоростния режим, все още не се постига нужния ефект, сподели още началникът на КАТ Благоевград.

„Засилено е демонстративното полицейското присъствие в района на Кресненското дефиле, където знаете, че има концентрация на ПТП-та. И там основния проблем и причина е лошата дисциплина. При интензивно движение, при забрани тръгва се рисково да се изпреварва. При челни сблъсъци не можем да извадим убитите и ранените от МПС-тата, малка трагедия!“, каза още инспектор Стоицов. 

Добавете Вашия коментар

TOP