Валежите се завръщат от 1 май

28 Април 2023 | 11:22
0 коментара
Любопитно
България
Валежите се завръщат от 1 май
Хубаво време ще има днес и до известна степен в събота, валежи започват в неделя и на 1 май. На Гергьовден се очаква да бъде слънчево (според европейската прогноза), а според американската - ще вали и ще е хладно.

През май ни очаква сравнително по-топло време, това обясни пред bTV климатологът проф. Георги Рачев.

Мокър април изпращаме, навсякъде валежите са в рамките на месечната норма валежи, а на някои места и повече. По върховете над 2000 метра има много сняг. Ще вали, но не така както беше до този момент. България е в челото на един по-топъл въздушен фронт, макар че в четвъртък софиянци усещаха доста хладно време. В Берлин, Прага и Варшава днес температурите ще са около 9 градуса, а в Мадрид в продължение на 10 дни се задържат на 29 градуса.


За Пловдив времето през май ще е над 20 градуса в първите 14 дни, по-хладно ще е днес, хубаво време в Бургас с изключение на петък и събота. Няма да има съществени валежи. В Русе очакваме със силното майско слънце да се постопли земната повърхност и следобед да се развива купесто-дъждовна облачност, прогнозира климатологът.

За Гергьовден по-точна ще е прогнозата във вторник, но на този ден си е нормално да има дъжд, посочи той и припомни, че май е месецът с най-много валежи в България - 45 до 90 литра на кв. метър е средната норма. Ако се погледне 6 месеца напред, според американската прогноза е за повече дъжд, докато според европейския метеоцентър прогнозите са за сравнително по-малко валежи, каза още климатологът проф. Рачев.
 

Добавете Вашия коментар

TOP