Ваксинират ромите с духовници и шоу звезди

22 Юни 2021 | 16:09
0 коментара
Общество

Под 10% от ромското население у нас е ваксинирано срещу COVID-19. Tова отчете заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов след работна среща с представители на здравните медиатори. На нея са обсъдени мерките, които може да предприеме министерството на здравеопазването за информиране на ромското население във връзка с ваксинацията срещу коронавируса.

По време на срещата здравните власти и медиатори са обсъдили проблемите, свързани с ниската имунизация сред ромското население, за да може да се предприемат мерки за увеличаването й. Зам.-министърът обясни, че периодът е изключително подходящ за ваксинация, тъй като имаме ниско ниво на разпространение на инфекцията, държавата разполага с достатъчни количества от всички одобрени за приложение в ЕС ваксини срещу COVID-19. В същото време навсякъде в страната са разкрити имунизационни пунктове, а освен това имунизации извършват и общопрактикуващите лекари.

"С цел да предпазим всички хора от една бъдеща вълна, много важно е хората да бъдат имунизирани", каза Златанов.

Като причина да бъде толкова нисък процентът на имунизираните роми били съществуващите митове за ваксините сред това население. „Хората са уплашени, имат грешна представа, страхуват се от странични последствия", каза още министър Златанов.

Сред страховете на ромите са, че с ваксините може да бъдат чипирани и по този начин някой може да ги проследи, както и че ще бъдат стерилизирани, обясни здравният медиатор от РЗИ-София Христо Николов. По думите му това население по-малко се интересува от общата картина и от реалната ситуация с епидемията.

„Заплахата от четвърта вълна предстои и трябва да се предприемат действия голяма част от населението да бъдат ваксинирани. Ваксината няма да попречи, само ще помогне“ обясни Николов. По думите му здравните медиатори се опитват да обяснят ползите на ваксините още от както е стартирала ваксинацията, но това не дава голям резултат.

Здравният зам.-министър от своя страна обясни, че чрез информационни материали и работа на терен ще се опровергават въпросните митове и ще се обяснява ползата от имунизацията.

„Ще разчитаме на авторитетите в ромската общност, на популярни лица от шоубизнеса и на религиозни водачи, за да достигнат посланията ни до всички в общността и хората да направят своя информиран избор. Само по този начин ще бъдем предпазени от евентуална следваща вълна на пандемията“, обясни д-р Златанов.

Здравният медиатор призна, че вероятно най-успешна би били формата на агитация от човек на човек, тоест най- възрастния в дадена фамилия да убеждава по-младите. Положителен ефект в тази ваксинационна кампания би имало и говоренето от неформалните лидери, които да разяснят риска и последствията от COVID-19, за да се осъзнае защо е важна ваксината. Според Николов положителен ефект в кампанията би имало и участието на хора от шоубизнеса, най-вече на изпълнители от ромски произход, като Софи Маринова, Азис и Тони Стораро.

Зам.-здравният министър припомни, че ваксинирането срещу COVID-19 е безплатна за всички граждани без значение от здравноосигурителния им статус. Всеки, който желае, може да си постави ваксина срещу COVID-19 и в кабинетите на общопрактикуващите лекари и в имунизационните пунктове. Финансови стимули за ваксинация не се предвиждат, уточни още заместник-министърът.

Добавете Вашия коментар

TOP