Ваксинирани срещу неваксинирани: Как COVID-19 разцепи обществото като на война

13 Септември 2021 | 08:42
0 коментара
Любопитно

Също като на война и COVID-19 разцепи обществото, раздели семейства и приятели на най-грубо казано ваксъри и антиваксъри. Вече не сме червени и сини, комунисти и демократи, „Левски” и ЦСКА, вече сме ваксинирани и не ваксинирани, а разделителната линия е маската на лицето ти.

В предаването „На фокус“ по NOVA гостуваха двама мъже, двама познати, които казват, че са от двете страни на тази барикада. Гостува и един доктор – Милена Янкова, която ежедневно ваксинира срещу COVID-19 и работи с COVID болни, най–вече с деца.

„Не съм противник на ваксините, а на тези срещу COVID-19. Те са в трета фаза на изпитание.

Те са направени за много кратко време. За 100 години няма ваксина за рак, за 40 години няма ваксина за СПИН, а за няколко месеца се пръкнаха купища ваксини”, заяви инж. Асен Иванов.

„Идвайки в кабинета, хората са решили коя ваксина ще си сложат. За съжаление не се покачва броят на ваксинираните. Може би в последните дни, когато министерството реши, че повечето заведения ще работят само, ако е ваксиниран персонала, започна леко покачване и то главно с еднодозовата ваксина”, обясни д-р Милена Янкова.

По думите ѝ

в момента най-засегната от пандемията е групата на тийнейджърите.

„Има лек прогрес във ваксинирането на децата над 12-годишна възраст, но е слабо“, призна тя.

Д-р Янкова обясни: „Всички останали ваксини, които са използвани до момента, имайки предвид ваксината за туберкулоза, ваксината за полиомиелит, ваксините за коремен тиф, никога – говоря за 30-те и 40-те години на миналия век, никога никой не е правил такива клинични проучвания и никой не ги е изпитвал върху хора. Самите откриватели са ги изпитвали първо върху себе си и семействата си и след това върху хората, но ползите от тези ваксини ги виждаме и до днес. Да, може би са минали само 1-2 години от началото на изпитанията на тази ваксина, но тя доказва своята ефективност”.

Асен Иванов заяви, че много негови близки и приятели защитават правото си да не се ваксинират и подчерта: „Аз съм за употребата на традиционните ваксини, за които спомена д-р Янкова. Но

тогава никой не ни е карал да подписваме, че ако ни стане нещо никой няма да носи отговорност за това – нито държавата, нито производителите.

Производителите са абсолютно освободени от отговорност. Значи всеки си прави ваксината на своя отговорност и ако на някой му стане нещо, става много зле.

Относно маските – от министерство на здравеопазването официално казват, че нямат научни доказателства за ползите от маските. Това е болният въпрос на всички българи“.

Д-р Янкова припомни, че

ваксината на „Пфайзер“ вече не е под наблюдение, a е регистрирана.

Тя е категорична, че съветва пациентите си да се ваксинират и призна, че грубо около 10% от ваксинираните ѝ пациенти са се разболели, но са изкарали заболяването изключително леко.

Инж. Иванов заяви, че приема тези думи на д-р Янкова доста критично. Той подчерта, че по официални данни вирусът на SARS-Cov-2 не е изолиран никъде по света, а в кратката характеристика на ваксината пише, че тя е направена на базата на този вирус.

 

Добавете Вашия коментар

TOP