Ваксиниралите се за COVID-19 ще получават сертификати за пътувания

24 Декември 2020 | 12:33
0 коментара
Общество

Хората, които са си поставили и двете дози от ваксините за COVID-19, ще получават сертификати, които след това ще могат да им служат за пътувания. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг за разпространението на коронавируса. 

Той обясни, че в имунизационната система ще има отделен модул за имунизация за COVID-19.  Информацията там ще може да бъде внасяна от болничните заведения, а след това от джипитата, мобилни екипи, РЗИ. „В рамките на 24 часа те ще вкарват направените ваксинация, а след поставянето на втората доза ще бъде издаван и сертификат. Този документ може служи на хората за пътувания или други цели. Той ще е доближава до общоеверопейските, за да може гражданите да пътуват спокойно”, каза доц. Кунчев.

"Ставаме все по-силни и по-информирани, човечеството се изправя уверено и победоносно. В битката срещу COVID-19 ваксините идват. С тях може би ще преодолеем едни от най-тъмните страници в съвременна ни история",  каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. „Болестта отстъпва пред усилията на всички, които се борят с нея и не са отказа. Благодаря на всички! Само заедно и с постоянствоще отвоюваме победа над COVID-19”, заяви той.

Председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски даде пример, че в ръководената от него Във Военномедицинска академия (ВМА) първите, които ще бъдат ваксинирани са повечето знакови лица от Академията, които са проявили такова желание, защото със своя пример те биха „заразили“ своите колеги.  В първата група, която ще бъде ваксинирана – съобразно бройките за ВМА, не се прави разлика между лекари, медицински сестри или санитари. Включени са хора от трите групи. Друг е принципът на решение – това са хората, които работят на първа линия в борбата срещу COVID-19 в 10 от клиниките ни, подчерта още проф. Мутафчийски. Всички останали, които са изразили желание да се ваксинират, както и медиците, които вече са изкарали заболяването, са в процес на изчакване на следващите партиди. "Ние сме убедени в безопасността и ефективността на предложения продукт на Pfizer и BioNTech.", каза той. 

След Нова година се очаква одобрение да получи още една от COVID ваксините, а февруари- март още компании да получат разрешение. „Към средата на година вече всички ще могат да работят с достатъчен капацитет, така че да се обезпечат в по-голям мащаб нуждите на държавите”, каза председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

Здравният министър посочи, че близо 16 000 са излекувани за последната седмица, а потвърдените случаи са 9 000. „Не се радвам и не искам българските граждани да са излекувани, а да са здрави. В тази връзка наложихме противоепидемичните мерки, които считаме, че дават резултат. Искам повече български граждани да стигнат здрави до ваксината.”, заяви той.

Министърът отчете тенденция на намаляване заетите COVID легла. 42% от леглата за неусложните пациенти са заети. Най-много са в Бургас – 62%, 60% във Варна, но и там намаляват. 41% от интензивни легла в страната са заети.  Най-много в столицата - 61% „Отчитаме това като изключително добра тенденция, която целяхме с мерките”, заяви здравният министър.  

Главният държавен здравен инспектор посочи, че от 7 до 20 декември заболяемостта на 100 000 души е 425. Така се нареждаме на 17 място в ЕС и 4 на Балканите. Най-ниска е заболяемостта в Кърджали, а най-висока във Варна - 626 на 100 000, 394 на 100 000 е в столицата. По смъртност България е на трето място в ЕС и на 1-во в Балканите.

Днес у нас се очаква да кацнат 10 самолета от Великобритания – 8 в София и по един във Варна и Бургас. По думите на доц. Кунчев ще бъде необходим около час –час и половина, за да бъде обработен от един от тях.

Добавете Вашия коментар

TOP