Ваксината срещу грип помага срещу тежко протичане на ковид

07 Октомври 2021 | 12:14
1 коментара
Любопитно

Стандартното ваксиниране срещу грип може да намали риска от тежко протичане на COVID-19.

Това сочи проучване, публикувано в Plos One, цитирано от Nationalgeographic.bg.

Освен това, при хората, изкарали грип през последните шест месеца, вероятността да развият сериозни усложнения след инфекция с COVID, е по-малка.

Изследователите анализират повече от 74 700 медицински досиета на хора, които дават положителен тест за Covid-19 в САЩ, Великобритания, Италия, Германия, Израел и Сингапур. Те установяват, че тези от тях, които нямат ваксина срещу грип, са с 20 % по-застрашени да стигнат до лечение в интензивно отделение, отколкото ваксинираните срещу грип.

Също така, хората от неваксинираната група имат до 58 % по-голям шанс да се озоват в спешното отделение поради усложнения от Covid-19 и до 58 % по-висок шанс за инсулт. Изследователите обаче не откриват връзка между ваксината срещу грип и по-ниския шанс за смърт, в следствие на коронавирус. Предишни проучвания също достигат до подобни изводи.

Тези резултати не означават, че ваксината срещу грип предпазва от коронавирус и повишава имунитета. Поведението също може да играе роля. Хората, които се ваксинират срещу грип, понякога са по-здрави от тези, които пропускат тази ваксинация

Грипният сезон обикновено достига своя връх между декември и февруари.

“По-възрастните хора са най-застрашени от тежко протичане и фатален изход. Броят на смъртните случаи може да варира значително в зависимост от отделните грипни вълни – от няколкостотин до над 20 000”, се казва на уеб сайта на Института „Робърт Кох“ (RKI). Тъй като защитата на ваксината срещу COVID отслабва с времето, а и след ваксинацията са необходими две седмици за производството на достатъчно антитела срещу вируса, оптималното време за двойна ваксинация е в периода септември – октомври.

Добавени коментари

Милчев публикува:
07 Октомври 2021 | 16:19
Стартът го даде Наско Камбитов, браво

Добавете Вашия коментар

TOP