ВАЖНО ЗА РОДИТЕЛИТЕ НА БЪДЕЩИТЕ УЧЕНИЦИ! На 31 май започва подаването на документи за прием в 1 клас, училищата в Благоевград обявиха 29 паралелки с 638 места

30 Май 2023 | 12:28
0 коментара
Общество
Благоевград
ВАЖНО ЗА РОДИТЕЛИТЕ НА БЪДЕЩИТЕ УЧЕНИЦИ! На 31 май започва подаването на документи за прием в 1 клас, училищата в Благоевград обявиха 29 паралелки с 638 места
От 31 май /сряда/ започва подаването на документи за прием на ученици в първи клас за предстоящата учебна 2023/24 г. Срокът е до 9 юни, след което до 15 юни на видно място в училищата трябва да бъдат обявени резултатите от първо класиране.

С уточнението, че бройката не е окончателна, тъй като до последния момент може да има движение, от отдел „Образование“ на Община Благоевград съобщиха, че от подготвителните групи на детските градини „излизат“, тоест подлежат на записване в 1 клас, 644 деца, от които 54 са от социално уязвимите групи.Какъв прием са утвърдили 10 основни и средни училища в града, провери репортер на „Струма“. Както и предходните няколко години, от най-голямото средно училище в областта – 7-о СУ „Кузман Шапкарев“ в Благоевград, обявяват 5 паралелки, или 110 места за първолаци. На традиционния си прием от по две паралелки разчитат 4-о ОУ „Димчо Дебелянов“ и Средно училище с изучаване на чужди езици /СУИЧЕ/ „Св. Климент Охридски.

Също две са и утвърдените паралелки в 5-о СУ „Георги Измирлиев“, три в 11-о ОУ „Христо Ботев“ и четири в 3-о ОУ „Димитър Талев“.Към завишаване на местата в подготвителната група пристъпват в 9-о ОУ „П.К. Яворов“. Както „Струма“ писа, там възобновиха традицията да обучават и деца на 6-годишна възраст, като разкриха една подготвителна група. „Сега утвърдихме една паралелка в 1 клас и две подготвителни групи“, коментира директорката В. Величкова.Ситуацията разясни и директорът на СУ „Иван Вазов“ Методи Андонов.

Припомняме, че за тази учебна 2022/23 г. училището в квартал „Струмско“ реализира рекорден за последните 20 години прием и бяха сформирани 4 паралелки с 83-ма първокласници. „Успяхме да направим 4 паралелки, защото в детските градини имаше 3.5 подготвителни групи. Сега децата са по-малко – 3 групи, затова утвърдихме 3 паралелки“, позова се на извършените анализи Методи Андонов.През година „регистрират“ наплив, това пък констатира директорът на 2-о ОУ – Благоевград Милена Ковачева. Тя анализира, че за настоящата година са приели всички, които са подали документи, за миналата пък цял клас е останал под чертата. „Сега също имаме много желаещи. Проведохме ден на отворените врати и дойдоха 100 кандидат-първокласници, което е 4 паралелки. Лошото е обаче, че имаме ограничения от страна на материалната база, и ако сформираме 4 паралелки, ще трябва да намалим с една броя на полуинтернатните групи“, каза директорката, докато обмисляше как да реши дилемата, а на по-късен етап сподели, че са утвърдили 3 паралелки.

Пред предизвикателства около приема в 1 клас редовно се изправят директорът Сергей Биров и колективът на 8-о СУ „Арсени Костенцев“, което е единственото от големите училища в Благоевград с едносменен режим на обучение. Там традиционно обявяват по 4 паралелки /88 места/, но кандидати са много повече и всяка година се стига до жалби от недоволни родители, чиито деца не са приети. Именно по тази причина в последните години на няколко пъти се налага Общинският съвет да разрешава разкриването на допълнителна 5-а паралелка, а от училището броят до дни и месеци кой бъдещ първокласник откога живее в района или е с по-голяма уседналост. Още на срещата в Общината в началото на м.г. директорът С. Биров уточни, че 8-о СУ се е разгърнало на максималния си капацитет от близо 800 ученици и не могат да сформират повече от 4 паралелки.

Според мнозина образователни специалисти проблемите с приема в 1 клас могат да бъдат решени чрез въвеждането на електронна система, или т.нар. централизиран прием, какъвто отдавна се прилага в големите общини – София, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив… Работи се по внедряването на електронен прием, заяви още през месец октомври кметът Илко Стоянов. Тогава в разговор с репортер на „Струма“ управникът заяви, че от 2023/24 ще бъде въведена компютърната система, като първоначално ще бъде пусната пробно, за да се тества за бъгове. На по-късен етап стана ясно, че от Общината не са смогнали и електронна система бе въведена само за детските градини, но не и за 1 клас.А иначе в първите месеци на всяка календарна година директорите биваха викани на среща в Общината, за да изложат предложенията си за училищен план-прием. Сега подобна среща, касаеща 2023/24 г., не бе проведена. И тъй като няма електронна, нито пък са извършени актуализации, то остава да действа системата, разработена през 2018 г.

Водещи критерии за приема са близостта на училището до постоянния/настоящия адрес на детето и определеният прилежащ район на училищата за обхват на учениците, и деца, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище. Най-много точки при кандидатстване в 1 клас – 100, получават децата от т.нар. 1 група – чийто постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището и постоянният/настоящият им адрес не е променян в последните над 3 (три) години преди подаване на заявлението.
Въвеждане

В 4-а група с 40 точки са децата с постоянен/настоящ адрес извън прилежащия район на училището, за което кандидатстват към деня на подаване на заявлението. За разпределянето в групите се взема посоченият в заявлението адрес, който е по-благоприятен за ученика. Съответно приемът в училище се осъществява последователно по реда на групите, като първо се приемат децата от първа група.С гласувания и приемане от Общинския съвет системата продължава да е действаща, но през годините бе обект на множество критики, коментари и напрежение в образователната гилдия. Изчисленията показват, че 10-те училища разкриват общо 29 паралелки. Съгласно нормативната база класовете трябва да са до 22-ма ученици или са осигурени места за 638 кандидат-първокласници. /Струма

Добавете Вашия коментар

TOP