Важно дарение за музея в Разлог

19 Август 2021 | 15:50
0 коментара
Култура

Днес в Историческия музей в Разлог постъпи значимо дарение, което притежава голяма културна-историческа стойност. Г-жа  Райна Масларска и нейните сестри предоставиха на музея оригинални снимки, документи, партитури и медал на своя баща  маестро Никола Стойчев. Изключителен педагог, наричан духовен стожер на Разлог, Никола Стойчев  е виден учител и общественик – човекът, благодарение на който днес в града има самодейна опера, оперета, театър, духов оркестър и църковен хор.

Никола Стойчев е роден през 1901 г. в Банско. След като баща му умира в Илинденско-Преображенското въстание, майка му се жени повторно в Разлог. Завършва 5-и гимназиален клас в града и  се мести в Казанлък, където се записва да учи в средното педагогическо училище през 1922 г. Две години по-късно се връща в Разлог, където е назначен като учител по история и пеене. Днес в негова памет едно от средните училища в града – Разложката професионална гимназия по туризъм – носи неговото име.

Директорът на музея г-жа Христина Манова отправи специални благодарности към г-жа Райна Масларска и нейните сестри, които в израз на висока гражданска позиция, истинска принадлежност към родовата памет на Разлог и делата на своя талантлив баща, дариха снимки и документи, давайки изключителна възможност поколения напред да се запознаят с автентични факти и история от живота на един от бележитите общественици и духовни водачи на Разлог – Никола Стойчев./БНР/

Добавете Вашия коментар

TOP