В условията на пандемия: Над 4500 работодатели месечно с подкрепа по инструмента SURE

15 Декември 2020 | 12:55
0 коментара
Бизнес

Месечно между 4500 и 5000 работодатели ще може да бъдат подкрепяни за запазване на около 140 000 служители и работници с парите, които страната ни ще получи като заем по инструмента SURE на ЕС. Това става ясно след извънредно заседание на кабинета.

"Максимално бързо предоставяме нашето решение на НС, за да има възможност в кратки срокове страната ни да започне да прилага инструмента SURE", наредил Борисов, съобщиха от Дондуков 1. По думите му така ще допълним националните ни усилия за преодоляване на пандемията и на социално-икономическите й последици за работниците и самостоятелно заетите лица.

На заседанието си всъщност МС е приело решение, с което предлага на НС да ратифицира със закон Споразумението за заем между ЕС като заемодател и България като заемополучател. На свой ред финансовият министър Кирил Ананиев отбелязал, че чрез европейския инструмент се очаква средно месечно между 4500 и 5000 работодатели да бъдат подкрепяни за запазване на около 140 000 служители и работници.

Максималният размер на средствата, които ЕС може да отпусне на България по инструмента SURE, e 511 млн. евро, с 15-годишен максимален среден срок до падежа. Срокът на разполагаемост на предоставената финансова помощ е 18 месеца, считано от 30 септември 2020 г.

От кабинетът напомнят, че споразумението произтича от чл. 8 от еврорегламент 2020/672 на Съвета от май 2020 г., с който всъщност се създава самият европейски инструмент за временна подкрепа. Неговата цел е смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства вследствие на пандемията от COVID-19. На 7 август пък било отправено официално искане от страна на България за финансова помощ по линия на инструмента SURE. Споразумението било подписано Ананиев на 26 ноември 2020 г., а от  ЕК - на 11 декември 2020 г.

Всъщност още през лятото стана ясно, че властта има намерение да тегли заем в размер на 1 млрд. лв. от новия фонд на ЕС за подкрепа на заетостта. Инструментът SURE е създаден да осигури финансиране на запазване на работните места, застрашени от COVID-пандемията.

Добавете Вашия коментар

TOP