В третия си депутатски мандат А. Гюров от ПП преосмисли поведението си: отказва се от председателския пост в ПГ на ПП в 49-ото НС

13 Април 2023 | 19:48
0 коментара
Политика
Благоевград
В третия си депутатски мандат А. Гюров от ПП преосмисли поведението си: отказва се от председателския пост в ПГ на ПП в 49-ото НС

Единственият депутат от „Продължаваме промяната” в Благоевград Андрей Гюров оттегли кандидатурата си за председател на парламентарната група на ПП в 49-ото НС и го обяви на страницата си във Фейсбук.

„Чух мълчанието на хиляди мои съграждани в Благоевград. Дължа на всички тях един честен разговор. И за да се случи той, трябва да съм още по-близо до тях. За мен е изключително важно да работя с местните структури и екипи от доброволци. Затова взех решение да оттегля номинацията ми за съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ. Така ще бъда по-ангажиран с важната мисия народен представител от Благоевград. Поверихме на акад. Денков задачата да води групата. Разчитаме на неговия опит, прозорливост и аналитичен ум. Вярвам, че това е правилното решение и ще даде най-добра предпоставка за успешното преодоляване на всички предизвикателства, които ни предстоят“, се казва в дългия му пост, с който Гюров многословно е обяснил решението си.

Под поста има доста коментари – и позитивни, и критични. Част от тях го приветстват за решението му да се ориентира в специфичните проблеми на благоевградчани и да им стане истински народен представител, защото в предишните два парламента той определено не беше такъв – като председател на парламентарната група енергията му бе съсредоточена към проблемите не на Благоевградска област, а на собствената му партия й отношенията й с другите парламентарни групи. В прав текст му го е казал Ангел Ангелов: „Работа, работа, работа! Коалицията загуби изборите заради това, че остана далече и не проведе диалог в малките населени места. Това е ненаучен урок на ДБ от предните избори…“.

Видимо Гюров чете внимателно всичко, написано на стената му, но явно още не усвоил тънкостите на виртуалното общуване, защото е отговорил на един-единствен, и то най-безобидния въпрос – къде е офисът на ПП в Благоевград.

За сметка на това още не е писал под провокативния коментар на благоевградчанина Мартин Кацарски, който го е обвинил в бягане от отговорност и настойчиво го приканва да направи равносметка на база изборните резултати.

Коментар по тях иска и Александър Гоцев: „Господин Гюров, какво се обърка, че нямаме 121 депутати, както много пъти заявяваше Кирил Петков в ефир и ние му повярвахме. Защо ПП имаме едва 38 депутати? Какво се случи? И честно ли е чрез преференции ДБ да имат 26 депутати, като част от тях са за сметка на ПП?“.

Безспорен факт е, че за 1,5 години ПП буквално се срина. Показват го цифрите. В национален мащаб през ноември 2021 г. за „Промяната” гласуваха 673 170 избиратели и тя получи 67 депутатски мандата. През октомври 2022 г. гласовете й паднаха с близо 170 000 – бюлетините за ПП бяха 506 099, а депутатските места – 53. Този април ПП, но вече в коалиция с „Демократична България”, взе 621 069 гласа, които й осигуриха 64-ма депутати. От тях половината обаче са на ДБ, значи отливът е още по-сериозен.

Аналогични са резултатите за партията и в Благоевградска област, където и трите пъти А. Гюров беше водач на листата. През ноември 2021 „Промяната” имаше 22 791 гласа, 3-ма депутати, а за него гласуваха преференциално 2236 гласоподаватели. 11 месеца по-късно гласовете за ПП в Пиринско намаляха с 5000 и партията регистрира резултат от 17 777 гласа, които й осигуриха 2-ма депутати. На тези избори за ПП-ДБ гласуваха 20 622-ма, а Гюров събра само 1974 лични преференции.

На практика избирателите наказаха него и другия, вече бивш депутат от Благоевград Владимир Табутов за това, че така и не им видяха очите, докато се водеха народни представители в предишните 2 парламента, общинските им партийни организации в областта останаха кухи структури без всякакъв партиен живот, избирателите не чуха нито едно тяхно послание, проект, касаещ повишаване на жизнения им стандарт, депутатите не доведоха нито един инвеститор в областта, а при инцидентните си появявания се държаха елитарно, сякаш проблемите, с които ги занимават, са прекалено дребни за постовете им. И, съвсем логично, получиха „червен картон“.

Сега представителите на ПП имат няколко месеца шанс да променят поведението си предвид местните избори наесен. Ще им стигне ли обаче времето и ще върнат ли доверието на разочарования благоевградчанин, ще стане ясно през октомври.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP