В социалната мрежа ври и кипи заради забраната за хранене на бездомни животни в Благоевград, гражданка пише: Позор! Кметът не е запознат със законите на България...

19 Февруари 2023 | 08:32
15 коментара
Общество
Благоевград
В социалната мрежа ври и кипи заради забраната за хранене на бездомни животни в Благоевград, гражданка пише: Позор! Кметът не е запознат със законите на България...
Pirinsko.com публикува без редакторска намеса пост на Величка Гоцева в социалната мрежа:
 
Позор! Кметът не е запознат със законите на България...
Здравейте, приятели!
Вчера (16.02.2023-та година) Илко Стоянов, кмет на Благоевград, е решил да издаде противозаконна наредба, която забранява храненето на бездомни животни и предвижда глоби за хората, които хранят бездомните животни в града.
За същата наредба е осъдена община Варна през 2014-та година.
Искаме да уведомим хората от община Благоевград, че подобна заповед е в разрез със Закона за защита на животните и ако бъде официално приета, ще бъде оспорена веднага в административния съд.
Призоваваме община Благоевград да изпълнява Програмата за овладяване популацията на бездомните животни и да спазва Закона за защита на животните, което ще даде по-добри резултати и няма да е в нарушение на законите, на Република България.
Молим ви да напишете мнението си и да наблегнете на това, че идеята за тази заповед не е нито хуманна, нито законна на имейла на кмета:
Молим също да спазвате добрия тон, въпреки възмущението, което изпитвате.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изпратете копие до Дирекция национална полиция на вниманието, на главен инспектор Камен Николов, сектор „Зоополиция и кинология“ към МВР на имейл:
Както и до областен управител на адрес:
Моля, изпратете още едно копие до районна прокуратура Благоевград на адрес:
Прилагам примерен текст за жалбата:
Жалба
От:
Свидетели сме на поредния опит за нарушаване на Закона за защита на животните. Общинския съвет на гр. Благоевград публично е поел ангажимент да издаде наредба, която забранява храненето на бездомни животни и предвижда глоби за хората, които хранят безстопанствени животни.
Наредбата е подзаконов нормативен акт и е в директно нарушение на Закона за защита на животните.
Настояваме незабавно да проверите българското законодателство, в противен случай организации и граждани ще отстояваме правата на животните в
административния съд, ако подобна противозаконна наредба бъде издадена.
Призоваваме да изпълнявате програмата за
овладяване популацията на бездомните животни и да спазвате Закона за защита на животните, което ще даде по-добри резултати и няма да е в нарушение на Законите на Република България.
Габриела Габриела
От ~Справедливост за Мечо~
TOP