В сезона на промоциите: Защо пазаруваме повече при разпродажба?

31 Октомври 2022 | 07:15
0 коментара
Бизнес
В сезона на промоциите: Защо пазаруваме повече при разпродажба?

Офертите пристигат при нас чрез ефектните и цветни плакати по витрините, обявите в социалните мрежи, рекламите по телевизията и радиото. Защо сме лесна плячка и купуваме повече на разпродажба?

С толкова много информация, как да очакваме мозъкът да не бъде съблазнен в желание за пазаруване? В областта на маркетинга и продажбите разбират много добре как работи умът.

Когато правите покупки, е важно да знаете, че мозъкът работи по разделен начин. Въпреки че има области или региони, които са отговорни за по-предпазливото мислене с определена логика, има други, свързани с лимбичната система, които реагират на емоциите.

От друга страна, мозъкът също така работи с механизми за възнаграждение. Ако има нещо, което искаме много и го получим на добра цена, ние сме завладени от чувство на благополучие, че сме постигнали нещо почти невероятно: да имаме продукт на по-ниска стойност от обикновено.

Тук трябва да знаете, че усещането за възнаграждение е краткотрайно. Тоест в даден момент се поддържа, но след това е ефимерно.

На същия принцип покупките, които са свързани с отстъпки, улесняват оправдаването на потреблението. Следователно вината за това е отслабена.

Много пъти искаме да правим покупки, защото сме повлияни от това, което се случва около нас. Виждаме снимка на някой, който носи определена дреха и изглежда щастлив. Имаме достъп до видеоклип на човек, който разопакова определен продукт и искаме да имаме същото изживяване.

Това, което ни мотивира да направим покупката, е да се присъединим към това, което другите правят. Ние се стремим да възпроизведем ситуацията. 

Мозъкът също се активира от мощни реклами, които обещават новото и промяната. Тези концепции задействат определени хормони, които произвеждат моментно благополучие. Всичко, което предполага промяна, действа като естествен стимулант, бележи началото и приветства.

На първо място, си заслужава да се отбележи, че тук не става дума за критикуване на покупателното поведение. В крайна сметка хората обичат да се наслаждават на малки удоволствия: дреха, хубаво вино или каквото и да било.

Това, за което става дума, е избягването да бъдем пазарни марионетки, реагиращи на стимул, без да се вземат предвид други променливи. 

Въпреки желанието за купуването на разпродажба, е необходимо да спрете и да намерите смисъл. Защо искам това? Необходимо ли е да правя повече покупки? Купуването на друга дреха отдалечава ли ме от други цели, като спестяване за пътуване с приятели?

За да бъдем бдителни, трябва да знаем, че има така наречените поведенчески зависимости. Те са свързани с поведението, а не с употребата на вещества. В много случаи те се превръщат в мания, пречат на ежедневния живот и водят до симптоми на абстиненция.

Купуването без ограничение може да предизвика тази ситуация.

Разбира се, не казваме, че трябва да се чувствате зле всеки път, когато купувате нещо, а да го правите съзнателно и отговорно. Трябва да знаете какви са вашите ценности и цели и да се ориентирате към тях, вместо да се оставяте да бъдете повлечени от потока на пазара.

 

Добавете Вашия коментар

TOP