В сезона на отпуските: Съвети как да защитим дома си

02 Юли 2023 | 15:46
0 коментара
Общество
България
В сезона на отпуските: Съвети как да защитим дома си

Вразгара на лятото, когато масово пътуваме и домовете ни остават празни, рискът от неканени гости се увеличава. Затова инвестицията в сигурността трябва да бъде преди да стегнем куфарите за почивка.

Често обаче тя идва със закъснение, сочи 20-годишният опит на експерта по ключова сигурност Илиян Царибродски. „Почти никой не обръща внимание на заключването на дома си, защото мисли, че няма спасение. Но това не е така”, каза Царибродски пред Нова телевизия.

А спасението, според него, е да отделим малко повече от семейния бюджет, за да защитим дома си от кражби.
„Крайният потребител може да се ориентира, че ключалката е висок клас, когато струва над 100 лв. Това е успокоение, че наистина купувате нещо сертифицирано, с карта, нещо, за което не може да се прави дубликат от всеки ключар”, обяснява експертът.

Монтирането на бронировка, която предпазва патрона от счупване, също може да ни донесе повече спокойствие, когато отсъстваме от дома. Най-високият клас е титаниевата паричка, която не може да бъде разбита. Отключва се с магнитен ключ, който е с над 15 млрд. комбинации, което означава, че отпада възможността да бъде манипулиран.


Но има и такива системи, които лесно може да бъдат отключени от нежеланите гости. Затова преди да се спрем на конкретна заключваща система е важна и консултацията със специалист, допълва Царибродски.

За изминалата година най-много кражби е имало през май - 302. Следват април и януари. Чак тогава са юли и август, с по 250 случая. Това коментира в студиото на „Събуди се” Росен Белишки от Главна дирекция „Национална полиция”.

„Крадците „работят” целогодишно. Проблемът е в това, че физическата сигурност на дома - как сме защитени, в голяма част от случаите не е добра”, поясни още Белишки.

Добавете Вашия коментар

TOP