В Сандански: Приключи дейност за международен младежки обмен

04 Септември 2021 | 12:25
0 коментара
Общество

На 31 август, в Сандански, приключи 9 дневен международен младежки обмен. От 23 август, 42 младежи от Испания, Португалия, Италия, Румъния и България споделяха опит и знания, обединени в проект „История за разказване“ (A Story To Tell). Младежкият обмен бе инициатива на младежи от няколко европейски държави, които искат да покажат на своите връстници, че имат силата и знанията да влияят върху позитивната промяна, действайки като активни граждани в своите общества. Да им представят възможностите, които имат, за да развият своите лични и професионални умения чрез неформално образование и техните идеи чрез европейски проекти. Интересен е метода, чрез който пресъздадоха своите истории, а именно „Дигитален разказ на истории“.

В началото на проекта младежите се опознаха и оформиха екип чрез неформални методи – игри за опознаване, енерджайзери, игри за създаване на екип. Създадоха свои правила за работа, запознаха се с програма „Еразъм+“ и Youthpass сертификата, който получиха в края на проекта.

Процесът по създаването на дигитални истории бе структуриран от няколко елемента. В началото участниците се запознаха със създаването на истории и тяхната сила и влияние да разпространят съобщение на различни хора от древни времена до днес. Последва и среща с дигиталния разказ на истории – елементи, правила и приложения за създаване на дигитални разкази. В следващите дни младежите споделиха какви са проблемите в техните страни, чрез дискусии и като представяне на резултати от предварително проведено онлайн проучване. На финала, участниците, разделени в 6 групи избраха тема, по която да създадат своя разказ и да предадат своето послание към връстниците си. Повечето от участниците засегнаха теми, свързани с климатичните промени и решения за справяне с тях. Всички истории могат да бъдат намери на Facebook страницата на Сдружение „Вдъхновение“.

Участниците в проекта се срещнаха със зам. -кмета на община Сандански- Павлина Караджова. По време на срещата младежите разказаха за дейността и темата на проекта и представиха изработените материалите.

Успоредно с дейностите за дигитални истории, участниците опознаха своите култури по време на междукултурните вечери. Създадоха се много нови приятелства и раздялата бе изключително емоционална и изпълнена със сълзи.

Организатор на проекта е Сдружение „Вдъхновение“, съфинансиран от Програма „Еразъм+“, администрирана от ЦРЧР.

Добавете Вашия коментар

TOP