В разгара на сезона: Важно за отпуските

02 Юли 2023 | 18:04
0 коментара
Общество
България
В разгара на сезона: Важно за отпуските
Трудовото законодателство у нас разрешава на работодателя и той има право да откаже отпуск на служителя. Ако работникът обаче е подал молбата си за отпуск по правилата и веднъж вече тя е била одобрена, то тогава ръководителят му няма право да я прекрати по-рано. Това обясни адвокат Милеслава Богданова, цитирана от Bulgaria On Air.

"Това са злоупотреби, които работодателите осъществяват, защото Кодексът на труда им дава тази възможност да определят кога и колко да почиват техните служители.

Дава се една възможност, ако има нужда в бизнеса, да се отказва отпуск, когато такъв бъде поискан, освен в определени случаи, които Кодексът допуска и в този смисъл понякога работодателите превратно упражняват тези свои правомощия", разясни тя.

"Законът все пак гарантира права на работниците", посочи адвокат Богданова. Ако обичайно служителят работи на 8-часов работен ден, то той трябва да ползва поне половината от полагаемия отпуск или 10 дни в рамките на календарната година.

Не е законна и практиката служители да бъдат принуждавани да са в отпуск по документи, но да работят през този период, категорична бе тя. Това създава и редица рискове в случай на трудова злополука например.

"В този смисъл нашето законодателство защитава служителя. Ако се докаже, че той наистина е извършвал работа или е пътувал към работното си място, това със сигурност ще бъде трудова злополука и тогава ще бъде защитен", обясни адвокатът.

Работниците могат да подават сигнали към Инспекцията по труда, а санкциите са доста високи - започват от 1500 лв. и стигат до 15 хил. при първо нарушение, а ако това поведение на работодателя е обичайно, то глобите са още по-солидни.

През изминалата година бяха приети ключови изменения в Кодекса на труда. Сред тях са регламентирането на индивидуално право на бащата на отпуск за отглеждане на дете с гарантирано право на обезщетение, допълнени бяха и част от правата на работещите по отношение на информацията, която им предоставя работодателят при сключване на трудов договори, също и задължението на работодателя да предоставя информация относно възможностите и начините за напускане на работа, в случай че служителят поиска това.

Адвокат Богданова посочи, че в по-големите градове има напредък по отношение на прилагането на трудовото законодателство. Проблеми обаче остават особено осезаемо в малките населени места.

Добавете Вашия коментар

TOP