В Пиринско! В 1/3 от секциите гласуваме машинно

23 Май 2019 | 15:19
1 коментара
Общество

От 560 секции в Благоевградска област в 140 ще се използва и машина. Това е приблизително 1/3 от общия брой.

Снощи се проведе обучение на членовете на секционни комисии от изборен район 01 Благоевград за машинно гласуване.  Оказа се, че членовете на секционните избирателни комисии, където ще има ѝ машини за гласуване ,са притеснени от това, че за пръв път се сблъскват с обслужването им.

А машината не  е сложна, обясни председателят на Районна избирателна комисия (РИК) – Благоевград адв. Мартин Бусаров. Тя е с така нареченият touch screen, своя вот за партия подаваш отляво, а преференциите са вдясно, потвърждаваш и излиза разписка.

Броят на секциите може да се променя, тъй като все още не е подадена информация за образувани секции във всички болници в областта. Засега са сформирани секции в МБАЛ „Югозападна болница“и Специализирани болници за рехабилитация. Ще има секция и в ареста.

Има 5 подвижни секционни избирателни комисии в 5 общини – Благоевград, Симитли, Кресна, Разлог и Гоце Делчев.

В тези 5 общини, избирателите, които са се заявили в законовоустановения срок ще очакват в техния дом да бъдат посетени от подвижната избирателна кутия, за да гласуват от домовете си, поради това че заради една или друга причина са възпрепятствани да стигнат до своята избирателна секция, тъй като са с увреждания, които не им позволяват да напуснат къщите си.

Добавени коментари

Европа публикува:
24 Май 2019 | 00:01
Цяла Европа отхвърля гласуването с машини, ние се връщаме отново с години назад.

Добавете Вашия коментар

TOP