В Петрич бе открит бюст-паметник на Васил Левски

19 Юли 2022 | 13:53
1 коментара
Култура
В Петрич бе открит бюст-паметник на Васил Левски

Тържествена и изпълнена с много емоции церемония се състоя през вчерашния ден в Петрич, на която бе открит паметник на Апостола на свободата.

Събитието беше предвидено за 185 – годишнината от рождението на Васил Левски – ден, който ще остане паметен за поколения петричани.

Монументът на Апостола се изгради благодарение на фен клуб „Blue boys“ в град Петрич, който започна кампания за събиране на средства преди пет години. И днес я изведе до успешен завършек. Пандемията възпрепятства и забави тържествения момент за откриване на паметника, изработен от скулптора Адриан Новаков.

Община Петрич се погрижи за подходящия фундамент, изпълни проекта за вертикалната планировка, озеленяването, монтирането на осветителна и поливна инсталация.

Церемонията беше уважена и от родственик на Васил Левски – Христина Богданова, която проведе беседа в Историческия музей и разказа на петричани събития от живота на Апостола, предавани от близките му хора. В Петрич пристигна и изпълнителният директор на ПФК „Левски“ Ивайло Ивков. Двама народни представители – Костадин Стойков и Цончо Ганев  също уважиха церемонията по откриването на паметника на Васил Левски. На церемонията присъстваха и областният управител Валери Сарандев и зам.-областният управител Анита Коцелова. Десетки петричани станаха част от паметния момент, за който ще се разказва на идните поколения.

Паметникът на Васил Левски освети отец Ангел Кочев. Цветя и венци бяха положени с признание и признателност към Апостола.

Добавени коментари

Гледам,гледам и не виждам! публикува:
19 Юли 2022 | 15:46
Взирам се да видя и бившият,но НЕ и бъдещ депутат от Банско г-н Александер Мацурев.Той разправяше,че сте го поканили и даже тръгна с букет цветя и с тротинетката си за Петрич,но явно е имало задръстване към Кулата и е изпуснал снимките.Нищо! Да е жив и здрав-поканете го за 19-ти февруари.Тогава няма задръстване.

Добавете Вашия коментар

TOP