В очакване на Баба Марта: Търговията с мартеници в Благоевград ври и кипи

25 Февруари 2022 | 16:22
0 коментара
Бизнес

Търговията с мартеници в Благоевград ври и кипи за радост на търговците, които от дни се радват на многобройна клиентела, видя наш репортер.

Сергиите са почти на всяка крачка по главната улица на града и привличат забързаните хора с примамливия си вид.

Продавачите на мартенички също са на поста си и приветливо подканват хората да не чакат последния момент за да купят мартеница, а да го направят по на време.

„Купуват вече хората, ние всички тук колеги мислехме, че е рано, но очевидно не е. Най-много клиенти има, които искат да изпратят мартеници на своите близки в чужбина. Този обичай е само български и като се закичи човек в чужбина отдалеч го познават”, разказва търговец.

Очаквано и тази година обаче Пижо и Пенда ще са сред хитовете на пазара, казаха продавачите по сергиите. Да забогатееш от продажбата на мартеници обаче, като че ли се оказва невъзможно.

„Ами не сме излезли тук богати да ставаме, а просто да изкараме по някоя и друга стотинка, за хляба да има. А иначе да станем богати – абсурд, богатите са далеко от народа, а и Господ е високо”, обясни един от продавачите.

Въпреки че парите в последно време не стигат, хората са категорични, че празникът си е празник и трябва да бъде уважен. Всички анкетирани от нас казаха, че и тази година, въпреки намалелите си доходи, ще закичат с мартеници най-напред своите близки: деца, внуци, роднини и приятели.

Пожеланията пък са за здраве и късмет.

В челната тройка на най – предпочитани мартеници от благоевградчани попадат тези с анимационни герои.

На 2-ро място в класацията са традиционните Пижо и Пенда.

Ръчно изработена традиционна българска мартеница "Пижо и Пенда" от бели и червени памучни конци си остава предпочитана за подарък от много хора.

Безспорен победител в класацията е мартеницата за ръка с бял и червен конец. В различни варианти това е най- предпочитаната мартеница за подарък.

Добавете Вашия коментар

TOP