В над 20 учебни заведения на територията на Югозападното държавно предприятие е имало занимания по горска педагогика в Седмицата на гората

06 Април 2024 | 11:04
0 коментара
Общество
България
В над 20 учебни заведения на територията на Югозападното държавно предприятие е имало занимания по горска педагогика в Седмицата на гората

В над 20 детски градини и училища на територията на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) е имало занимания по горска педагогика в Седмицата на гората. Инициативите за ангажиране на подрастващото поколение с опазването на природата са започнали още през миналата седмица, съвместно с държавните ловни стопанства по места, каза за БТА инженер Вера Станишева, началник-отдел „Възобновяване на горите“ в ЮЗДП. Тя разказа, че мероприятията в село Брезик и Самоков са били по-мащабни, като в Самоков са имали занимание с над 150 деца в началното училище. 

Тази година акцентът е бил основно в детските градини, като на 1 април са открили официално седмицата, посветена на гората в детската градина в квартал „Грамада“ в Благоевград. Станишева обясни, че заниманията с ангажирането на подрастващото поколение, както и останалите социални групи, е държавна политика от 2015 година насам. Благодарение на тази горска педагогика, подрастващите се въвеждат в лесовъдската професия и сред природата по забавен и интересен начин. 

По време на заниманията, чрез образователните и интерактивни дейности децата научават всичко за гората, ползите от нея и за грижите, които тя изисква. Децата се забавляват, не го възприемат като натрупване на информация насила, а като нещо приятно. Така им поднасяме знания за екосистемите, за климата, за всички фактори на околната среда, каза Станишева. На нас ни носи голямо удовлетворение, защото възпитаваме децата в любов към природата, а доста често, след провеждане на мероприятия не искат да ни пускат, допълни тя. 

И обясни, че методите, с които най-добре се ангажира вниманието на децата с опазването на природата е чрез игри. Горските педагози използват различни, спрямо възрастта на децата. С по-малките, например, отгатват животни, а с по-големите как да опазят горите от пожари. „Игрите и заниманията са много, и винаги може да изникне и допълнителна, за да им се привлече вниманието“, допълни тя.

През седмицата на гората от ЮЗДП са имали и много мероприятията, където горската педагогика е била съчетана със залесяване в детски градини и училища. Залесявайки едно дърво или храстче, те се грижат за него, а по този начин ние ги приучваме да обичат природата, посочи Станишева. 

Занятията по горска педагогика не приключват в седмицата на гората, а са целогодишни. Следващата седмица програмата продължава в село Рибново, а след това в Белица и в Благоевград, каза инж. Станишева. При желание, всяка детска градина или училище може да изпрати заявка за организиране на занимания свързани с опазването на природата. БТА/Евелина Митрева

Добавете Вашия коментар

TOP