В Кюстендил бяха отбелязани 140 години от смъртта на митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски

17 Февруари 2024 | 16:28
0 коментара
Общество
Кюстендил
В Кюстендил бяха отбелязани 140 години от смъртта на митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски

В Кюстендил днес бяха отбелязани 140 години от смъртта на митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски. Програмата започна с архиерейска заупокойна света литургия в черквата "Свето Успение Богородично", отслужена от  Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит,  духовници от Софийска митрополия. Присъства и духовният надзорник на Софийска епархия Негово Високопреподобие архимандрит Евтимий .

"Честити и радостни сме, че в нашата епархия имаме погребан такъв великан на духа, на благочестието, на желанието за човешки свободи на верния народ. Трябва да бъде горд Кюстендил с това, че има като основа на своето духовно житие, социално и политическо такъв бележит пример", каза в проповедта си Белоградчишкият епископ Поликарп.

Днес беше отслужена панихида и извършено поклонение на гроба на митрополит Иларион, който се намира в притворната част на храма "Успение Богородично“ в Кюстендил. 

В залата на Възрожденското училище в Кюстендил беше открита документална изложба за живота и делото на митрополита. Изложбата показва факти за живота и делото на Иларион, фермана за учредяването на българската екзархия, издаден от султан Абдул Азис през 1870 година, който е триезичен – на български, турски и гръцки език, а в него е упоменато и създаването на Кюстендилска епархия.

Представени са фотокопия от кореспонденцията на Иларион Ловчански и Кюстендилски - интересни източници не само за неговия живот и дело, но и за обществения, политическия, културния и религиозния живот на нашия град, разказа София Пейчева - директор на Регионалната библиотека в Кюстендил.

Показани са и два оригинални документа – в единия са събрани всички писма на Иларион Ловчански и Кюстендилски, през времето през което е пребивавал в Кюстендил. "Те са предизвикателство за историците и изследователите, защото все още има неизследвани страни от живота му", каза Пейчева. Другият оригинал е т.нар. "Кириакодромион" – Софроние или Неделник от 1806 г. – първата печатна книга на новобългарски език, която слага началото на летоброенето н а българската старопечатна книжовност. Документите са съхранявани в свещеническата библиотека на храма. 

"Кириакодромион" -ът съдържа белези и преписки от пребиваването на митрополит Иларион в Кюстендил, които също чакат своите изследователи, отбеляза Пейчева. Изложбата показва и протокола за избора на Иларион Ловчански и Кюстендилски за екзарх и неговата саморъчно написана оставка.

Лекции във връзка със 140-годишнината от кончината на Иларион митрополит Ловчански и Кюстендилски изнесе директорът на Регионалния исторически музей - Кюстендил Валентин Дебочички.

"Неговият житейски път е твърде трънлив, твърде противоречив и изпълнен с много превратности. Същевременно с това житейският път на епископ Иларион отразява в пълна степен сложността, спецификата, възходите, паденията на българската църковна борба за независима Българска църква, водена през целия деветнадесети век", каза Валентин Дебочички. 

 В дейността на митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски се наблюдава възходяща тенденция - от служител на Патриаршията в Търново, събиращ църковните данъци, през колебаещия се епископ в Ловеч, между дадената клетва към патриарха и българското църковно национално движение и, търсещ споразумение между двете страни в спора, до председател на Архиерейския събор, на Първия Църковно-народен събор в Цариград, смело воюващ срещу гръцкия владика Игнатий и почетен председател на комитет "Единство", отбеляза още директорът на музея в Кюстендил.

Той е истински духовен пастир, без да престане да вярва, да се надява и да търси разрешение на проблемите. Дълбоко вярващ, нравствен, безкористен, отнасящ се с благоволение към образованието, обичащ децата, вълнуващ се при всяка своя проповед. През целия си живот и дейност следва мисионерската и религиозно-просветителска функция на Църквата и се стреми да запази ненакърнен авторитета ѝ във времето на силен негативизъм към институцията, рушен от поведението на голяма част от висшето гръцко духовенство и протичащия процес на секуларизация и модернизиращото се българско общество", отбеляза още Дебочички.

 Главен асистент д-р Светозар Ангелов от Център "Проф. Иван Дуйчев" към Софийския университет "Св. Климент Охридски" изнесе лекция за храма, в който е погребан митрополит Иларион -възрожденската църква "Успение на Св. Богородица“.БТА/Елица Иванова

Добавете Вашия коментар

TOP