В капана на лошото време: И Шумен се готви да обяви бедствено положение

19 Ноември 2023 | 11:24
0 коментара
Общество
България
В капана на лошото време: И Шумен се готви да обяви бедствено положение

Очаква се и община Шумен да обяви бедствено положение заради лошото време. Това каза началникът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов в ефира на NOVA.

„Нощта беше напрегната, екипите ни реагираха на над 317 сигнала, от които 227 свързани с метеорологичните условия. Има множество паднали дървета и образували се преспи. Затворени са пътища в Източна България. Токът е прекъснат в северната част на Шумен. Във Варна сме евакуирали 70 души, в Шумен 30. Те са били в колите си, достигнато е до тях и са изведени на безопасно място”, поясни Джартов.

Toй призова гражданите, особено в източната част на страната, по възможност да останат по домовете си.

За момента няма прелели реки, увери Джартов.

Усложнена е обстановката на територията на област Шумен, където има закъсали снегопочистващи машини и пожарни коли.

От полицията съобщават, че затворен поради снегонавяване е пътят от Шумен към Разград. На пътен възел „Диамант” е изграден контролно-пропускателен пункт от 23.00 ч.

Полицейски служители пренасочват водачите по обходен през Търговище маршрут. Изцяло затворен е пътят Шумен-Силистра, в района на Хитрино поради силни навявания са се образували снежни преспи. Затворен е и пътят от село Зайчино ореше към Варна. 

Десетки са получените сигнали за закъсали автомобили, паднали клони и дървета. Целият наличен състав на РДПБЗН- Шумен е мобилизиран и е на терен. Обстановката в северната част на областта е сложна, има сигнали за закъсали автомобили в района на Каолиново, Нови пазар и Хитрино.

36 са получените сигнали, 12 от които за евакуации, които са извършени. Има сигнали и за паднали клони и дървета, отработват се приоритетно, предаде още NOVA. Поради силните снегонавявания и образувани преспи има закъсали три противопожарни автомобила и снегопочистваща техника. 

Работата на спасителните екипи в областта продължава. Поради скъсан централен електропроводник няма ток в Нови пазар, получени са съобщения за спряно електроподаване в някои шуменски села.

Източник: NOVA 

Добавете Вашия коментар

TOP