В ЮЗУ „Неофит Рилски“ все още не е получен официален доклад от МОН за проверката във висшето училище

18 Януари 2024 | 15:05
0 коментара
Общество
Благоевград
В ЮЗУ  Неофит Рилски  все още не е получен официален доклад от МОН за проверката във висшето училище

Югозападен университет „Неофит Рилски“ все още не е получил официален доклад от Министерството на образованието и науката (МОН) за резултатите от извършената проверка, съобщиха от висшето училище. От ЮЗУ „Неофит Рилски“ посочват, че университетът ще предостави становище до МОН и до медиите, след получаване на официалния доклад.

Както БТА писа, вчера от пресцентъра на МОН съобщиха за резултати от проверка във ЮЗУ „Неофит Рилски“, разпоредена от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Повод за проверката са сигнали за неправомерно нанесени оценки на студенти без да са положени изпити. Резултатите от проверката показват, че част от учебната документация в Правно-историческия факултет на университета се води непрецизно, некоректно, допуснати са редица технически грешки, поправки на заглавия на дисциплини, грешки в хорариума, както в ECTS кредитите по отделните дисциплини.

От проверените главни книги на специалностите „История“, „История и археология“ и „Архивистика и информационна сигурност“ – на случаен принцип, от випуск 2015 г. до випуск 2020 г., комисията установи 58 случая на нарушение на изискванията на Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища. От проверените главни книги по специалността „Право“ с всички студенти – редовно обучение, записани от 2015 г. до 2018 г., комисията установи 80 случая на нарушение на Закона за висшето образование и на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионалната квалификация „юрист“.

От пресцентъра на МОН съобщиха още, че от ректора е изискано писмено становище за всеки от установените случаи на вписани в главната книга оценки, за които липсват изпитни протоколи, в това число да посочи кои са лицата, които са ги вписали. Той трябва да изиска и писмени обяснения от отговорните членове на академичния състав и на административния персонал за всички неподписани оценки в изпитните протоколи и в главните книги, и да приведе документацията в съответствие с изискванията на Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища.

При необходимост констатираните факти и обстоятелства ще бъдат предоставени и за целите на проверката на Прокуратурата на Република България, която е в ход във висшето училище, информират от МОН.

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: БТА

Добавете Вашия коментар

TOP