Федералният генерален прокурор на Германия Харалд Ранге е уволнен заради разследването дали двама журналисти са извършили държавна измяна, съобщи Асошиейтед прес. 

Германският министър на правосъдието Хайко Маас поиска генералният прокурор Ранге

да бъде освободен от поста си и пенсиониран.

Маас уточни, че е взел решението си след консултации с канцлерството. 

Правосъдното министерство оспорва решението на Ранге да започне силно критикувано разследване за държавна измяна срещу двама журналисти, съобщили, че германското вътрешно разузнаване планира да разшири следенето на електронните комуникации. 

Разследването за държавна измяна постави правителството в неудобно положение и негови представители в последните дни подчертаха, че

Германия твърдо държи на свободата на словото. 

Ранге пък обвини правителството и лично правосъдния министър Маас, че се меси в разследването. 

Хайко Маас
Хайко Маас Източник: ЕПА/БГНЕС

67-годишният генерален прокурор, който трябваше да се пенсионира в началото на 2016 г. заяви, че правителството му е наредило да изтегли от разследването независим експерт, който е установил, че ползваните документи в съобщенията на журналистите са държавна тайна, което е едно от изискванията за разследване за държавна измяна. 

Ранге, чието разследване породи обвинения, призиви за оставката му и демонстрации, съобщи за получено от него известие от министерството незабавно да прекрати проверката, която той е разпоредил на 19 юни.

„Да се бъркаш (във вътрешна проверка) на основание, че резултатите може да са неблагоприятни, е

нетърпима намеса в независимостта на съдебната система“,

каза той. 

Възникналата полемика се отнася до двама журналисти от новинарския сайт Netzpolitik.org, които бяха уведомени миналата седмица, че срещу тях има образувано разследване заради огласени извадки от документи, показващи намеренията на германското контраразузнаване да засили следенето в интернет. 

Двамата журналисти от Netzpolitik.org
Двамата журналисти от Netzpolitik.org Източник: ЕПА/БГНЕС

Медиите възприеха това като сериозна атака срещу свободата на пресата. 

Над хиляда души излязоха на митинг в центъра на Берлин в събота, за да протестират срещу „кампанията за сплашване“. 

Управляващата коалиция в Германия побърза да се разграничи от обвиненията в държавна измяна. Хайко Маас изрази в петък

съмнения дали действията на журналистите могат да се определят като държавна измяна,

т. е. намерение да се навреди на страната или да се облагодетелства чужда сила. Чрез своя говорителка канцлерът Ангела Меркел изрази „пълна подкрепа“ за правосъдния министър.

Сега Маас предлага за генерален прокурор на мястото на Харалд Ранге да бъде назначен главният прокурор на Мюнхен Петер Франк.