В деня за размисъл - изборното напрежение в страната е голямо

28 Октомври 2023 | 09:00
2 коментара
Политика
България
В деня за размисъл - изборното напрежение в страната е голямо
В деня за размисъл - изборното напрежение в страната е голямо. Неизвестните остават. Късно снощи ЦИК отмени машинното гласуване и на двата тура за местните избори на 29 октомври и на 5 ноември. Решението е да гласува само с хартиени бюлетини. До отпадането на възможността за гласуване с машини се стигна след скандал в парламента.
Напрежението ескалира, след като депутати заявиха, че машинният вот ще бъде опорочен, позовавайки се на доклад на ДАНС, внесен в Народното събрание. Според народни представители заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал изходящите кодове на машините за гласуване. Късно снощи ЦИК заседава по въпроса да има или не машинно гласуване на 29 октомври.
В крайна сметка комисията взе решение да се гласува само на хартия с 12 гласа ЗА и двама - против.
В София ще може да се гласува с машини. Това решение взе отделно ОИК - Столичната общинска избирателна комисия. Става дума за над 1650 секционни избирателни комисии, където ще бъдат предадени материалите, свързани с машинното гласуване. Общинската избирателна комисия е запозната с решението на ЦИК да се отмени гласуването с машини, но смята, че то е непълно и подлежи на съдебно обжалване и затова не поражда действия.

Добавени коментари

Сашо публикува:
28 Октомври 2023 | 17:43
Бриндо , ти клоко взе и даде
Избирател: публикува:
28 Октомври 2023 | 10:34
Добре го изиграхте,господа "политици"-мошеници! Та искате да гласуваме за вас? Да,ще гласуваме! За да можем после да ви псуваме на воля! Как пък нищо свясно не направихте?! От избори на избори все по-ниско падаме.Интелект -никакъв! Вече новите "политици" паднаха по-ниско и от Бойко Борисов! Псувам ви,за да не го напиша.

Добавете Вашия коментар

TOP