В деня на Св. Мина: Миряните вярват в чудесата на светеца

11 Ноември 2020 | 11:25
0 коментара
Общество

На 11 ноември църквата почита паметта на Свети великомъченик Мина, а Обрадовският манастир, носещ неговото име, има храмов празник. От рано тази сутрин се е извила опашка от миряни, които искат да се поклонят пред животворната икона на светеца и да измолят здраве.

Пред БГНЕС игуменът на манастира Борис Петров заяви, че всеки светец помага за всичко, а не само за определено нещо.

„Свети великомъченик Мина народът е възприел да чества като помощник за намиране на изгубени вещи и като закрилник на семейството, но сме свидетели на неговата молитвена помощ затова, че на всеки, който за каквото се е помолил е помогнал и откликнал и е допринесъл за спасението на тези човеци и техните души“, заяви той и каза, че в това време хората се обръщат по-често към Бога.

"Времето, в което се намираме, е време на сериозно изпитание. Народът ни със сигурност се обръща повече към Бога. Това не трябва да става само в моменти на изпитания и на трудности, трябва да става във всяко едно време. Ако сме близо до Бога, ако живеем с Бога, ако носим Бога в сърцата си и спазваме Божиите Свети заповеди, тогава и каквото и да се случва около нас бихме понесли по християнски с търпение, с кротост. А и трудностите, които ни спохождат няма да са толкова много, защото ще чувстваме върху себе си благодатната божия помощ“, убеден е отец Петров.

Той обясни, че за първи път службата протича по нов ред, който изисква хората да чакат на разстояние един от друг, на места в двора на храма са поставени дезинфектанти, иконата на Св. вмч. Мина се дезинфекцира непрекъснато, а службата се отслужва в храма, посветен на Св. Николай, защото има повече място и не се допуска струпването.

Лидия Владимирова е дошла да се поклони пред животворната икона на Св. Мина. От него тя иска само едно – здраве.

„За здраве се помолих. Мисля, че Св. Мина може да ни помогне във всичко“, каза тя и обясни, че един час е чакала докато стигне до иконата.

На опашката са и семейство Петкови, които са дошли със своите деца.

„Вярваме в чудесата по принцип, не само в това време, а всеки ден“, заяви Валентин Петков.

„И за това сме тук всъщност, защото вярваме в чудеса да се помолим за Отеца, за нас, за семейството, за здраве и за чудеса“, добави съпругата му Флор.

След службата миряните ще могат да си вземат и постен курбан, който в момента се приготвя в двора на манастира. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP