В Деня на будителите: Културните дейци в Благоевград излизат на протест

01 Ноември 2023 | 11:10
3 коментара
Общество
Благоевград
В Деня на будителите: Културните дейци в Благоевград излизат на протест
Регионален исторически музей - Благоевград и Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград се присъединяват към общонационалния протест на културните институти в страната.

Ето какви са исканията на протестиращите:

1. Да бъдат увеличени работните заплати в сектора на не по-малко от 2000 лв. и да бъдат изравнени възнагражденията с работещите в бранш "Образование“.  2. Да бъде увеличен бюджетът за култура на 1% от БВП.

3. Да бъдат променени правилата за провеждане на конкурсни сесии за целево финансиране на проекти в областта на културата като бъдат признавании разходи за възнаграждения на служители на кандидатстващата организация. До тази момент такива разходи са недопустими.

4. Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за 2024 г. за субсидирана бройка на музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища.

5. Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности.

6. Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи на музеи, библиотеки и галерии.

7. Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурявани културните институти /извън единния разходен стандарт за издръжка/, с допълнителни средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

8. В областта на музикално-сценичните изкуства и театрите да бъде осигурена основна работна заплата, а действащата към момента Методика, съгласно чл. 23а от Закона за закрила и развитие на културата, да бъде преработена като допълващ стандарт за осъществяване на дейност и допълнителни възнаграждения.

9. Да бъде въведен допълващ стандарт за дейност, свързана с дигиталните услуги и дигитализация на книжовната памет, за софтуерните продукти и платформи, така както е във всички европейски културни инстути.

10. При разкриване на нови филиали и центрове към регионалните културни институти, те да бъдат обезпечавани с допълнителни щатни бройки.

11. Да бъдат осигурени достойни възнаграждения за работещите в БНР, Българската национална филмотека, Държавната агенция "Архиви“.

12. Министърът на културата Кръстьо Кръстев да поеме отговорност, както правеха неговите предшественици от времето на Елка Константинова насам, и да подпише като страна Браншовия колективен трудов договор за "Музеи и галерии“. Ако той не направи това, каним премиера Николай Денков да подпише Договора, както се споразумя с енергетици, миньори и зърнопроизводители.

Добавени коментари

boss публикува:
02 Ноември 2023 | 03:02
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много спеpма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба ----> https://s4.lv/xbio
Честит празник публикува:
01 Ноември 2023 | 14:54
Изведнъж всички искат да са наравно с учителите! Дедо поп получава учителска заплата, музейните уредници искат същото. Ами станете учители! Ама не ви стиска, защото не е лесно!
Сашо публикува:
01 Ноември 2023 | 13:29
Пак си заключил коментарите, Бриндо. Сега Байкушо ли плаща

Добавете Вашия коментар

TOP