В чест на Илинден! Музеят в Благоевград с безплатен вход за посетители днес

02 Август 2019 | 15:23
0 коментара
Общество

Регионален исторически музей – Благоевград отбелязва годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание със свободен вход за гражданите и гостите на града, които ще решат да ни посетят.

Това каза  д-р Кирил Алексиев, временно изпълняващ длъжността директор на Регионален исторически музей – Благоевград по повод 116-ата годишнина от избухването на бойните действия.

По думите му в културната институция посетителите ще имат възможността да видят много хубава експозиция, която представя революционните борби в Македония и Одринско.

„Тук ще отворя една скоба, за да каже, че самата тя има нужда от обновяване, точно поради тази причина една от следващите задачи, които сме си поставили е това да се случи. Процесът по обновяване на експозицията ще е труден и скъп, но е важно да се случи това. Бих призовал нашите слушатели и читатели да имат търпение.

Ние имаме желание и започваме работа в тази посока. За пример ще ви кажа, че в нашата експозиция имаме отразени неща до 1908 година.

След това революционното движение не е отразена, което се е случило поради обективни причини, тъй като тя е правена в периода около 1989 година, когато годините след 1908 са се водили „тъмни“ и не са били изучавани“, каза още д-р Алексиев.

Той добави, че има какво да се покаже, има в каква посока да се работи занапред. „Самите ние бяхме и част и от тържественото отбелязване на годишнината пред паметника на Гоце Делчев.

Искам да кажа за аудиторията, че годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание е една от най-важните за нас, защото тогава е отправен зовът за свобода към цяла Европа, към България“, подчерта д-р Алексиев./Фокус/

Добавете Вашия коментар

TOP