В болницата в Гоце Делчев вече има и ТЕЛК

22 Юли 2023 | 10:59
0 коментара
Общество
Благоевград
В болницата в Гоце Делчев вече има и ТЕЛК

В болницата в Гоце Делчев вече има и териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК), с което се улесняват пациенти от четири общини – Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча. Официално открит е и кабинет на комисията, който работи всеки ден от 8:00 до 16:00 часа. Откриването на ТЕЛК в Гоце Делчев започва като процедура в края на миналата година, каза за БТА управителят на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев д-р Петър Филибев. Тогава на управителя на болницата се възлага от здравната комисия на община Гоце Делчев и от общинския кмет Владимир Москов да потърси решение и да се разкрие комисия към лечебното заведение. Причината бе изключителното забавяне в издаването на ТЕЛК решения в Благоевград и съответно постъпили жалби с общинската администрация с искане да бъде намерено решение. 

В началото на тази година от МБАЛ „Иван Скендеров“ е направено искане пред Министерство на здравеопазването за разкриване на ТЕЛК в лечебното заведение. От страна на министерството и на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) намерението среща положително отношение и болницата получава в кратък срок разрешително за тази дейност, каза д-р Филибев. Проблем обаче се явява назначаването на председател на ТЕЛК, който е решен с назначаването на д-р Васил Арнаудов – медик от Гоце Делчев, който дълги години е практикувал в столицата, но отново се завръща в града. В ТЕЛК има специалисти от всички най-тежки специалности, сред които вътрешни болести, кардиология, ендокринология, хирургия, травматология, педиатрия, неврология. Обхванат е почти целият спектър от заболявания, посочи д-р Филибев. 

От няколко дни пред ръководството на лечебното заведение се поставя въпросът за вече подадени документи в ТЕЛК – Благоевград от жителите на общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча, за прехвърляне към ТЕЛК – Гоце Делчев. Предполага, че д-р Арнаудов и директорът на РЗИ – Благоевград д-р Петър Иванов ще намерят решение, така че да се улеснят пациентите, каза още управителят на МБАЛ „Иван Скендеров“. снимка:БТА

Добавете Вашия коментар

TOP