В Благоевград! Всеки втори PCR тест за Ковид положителен, болниците пълни

26 Март 2021 | 10:28
0 коментара
Общество

Половината от изследваните с PCR тестове за Ковид-19 в Благоевград са положителни. Това е тенденцията през последните дни, която се забелязва в лабораториите.

„В понеделник от 90 проби 64 бяха положителни. Във вторник позитивните са 34, а вчера – 29, и то при заложени за изследване 70 проби. Това са последиците от осмомартенските тържества“, заяви за „Струма” д-р Цветанка Иванова, началник на микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград. Според нея все още не сме достигнали пика на третата вълна, който се очаква да бъде другата седмица и по време на изборите.

„Категорично в момента доминира британският вариант на коронавируса, който е много по-заразен. Ако има един болен в семейството, всички се разболяват, докато във втората вълна не беше така. Пренасянето на британския вариант стана чрез децата. Когато се върне някой възрастен от Англия, естествената му реакция е да се зарадва и нацелува дете. Малките изкарват най-често заразата леко – с хрема или безсимптомно, но я пренасят на възрастните”, обясни веригата на разпространение д-р Иванова. Очакванията са силата на третата вълна да започне да намалява в края на април и през месец май да утихне, тъй като дотогава повече ще са и преболедувалите, и ваксинираните. Ситуацията в болниците остава напрегната, тъй като ковидните отделения са пълни. В МБАЛ – Благоевград започна прием на болни и в ортопедичното отделение. За момента чисти от Ковид останаха само детско и родилно отделение. Според лекарите тази ситуация ще продължи поне още две седмици. Към вчерашна дата за едно денонощие са регистрирани 135 нови случая на коронавирус в Благоевградска област./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP