В Благоевград санираха първия жилищен блок в страната

20 Август 2015 | 09:09
0 коментара
Общество
В Благоевград санираха първия жилищен блок в страната

Готов е първият саниран в страната жилищен блок в Благоевград, който постави началото на реализирането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Строително- монтажните дейности на блок 36 в квартал "Ален мак", вход "А", "Б" и "В" бяха извършени от хасковската фирма "Изоглас 2005", която спечели с най-изгодна оферта. Работниците на фирмата изнесоха демонтираните скелета от блока, както и останалите строителни материали. Така на практика санирането на първия жилищен блок в страната приключи.

Блокът в кв. "Ален мак"-36, е пуснат за използване през 1990 година и има 114 апартамента. Сред строително- монтажните дейности, определени след техническото обследване бяха определени задължителни и препоръчителни мерки. Те са разделени в категории "Дейности по конструктивно възстановяване"/ ремонт, "Обновяване на общите части на вход "А", "Б" и "В", "Изпълнение на СМР по фасади", "Технология на СМР по фасади" и други. Включващи изкърпване, подмяна и почистване на замърсени и дефектирали участъци от вътрешната мазилка, общите части на сутерените на трите входа, подмяна на дограмата, където не е сменена, топлинно изолиране на външните ограждащи елементи на жилищата. Проектът завърши с полагането на нова топлоизолация.

Със завършването на блок "Ален мак" 36, започва санирането на следващите блокове от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, която в Благоевград ще служи за еталон, съобщиха от Общинската администрация.

От няколко дни се санира и 13-етажният блок на входа на Благоевград, намиращ се в жк "Запад"-55.

На 26 юни министър Лиляна Павлова с водосвет даде от Благоевград старт на националната кампания за енергийна ефективност, а строителите обещаха да завършат блока за два месеца, което е на път да се случи. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP