В Благоевград представят ползите от разделното събиране на отпадъци

11 Октомври 2022 | 10:34
0 коментара
Общество
В Благоевград представят ползите от разделното събиране на отпадъци

В Благоевград се състоя информационна кампания за ползите от изграждането на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. Пред зала „22 септември“ бяха представени дейностите по проект „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци за Регионална система за управление на отпадъците на Регион Благоевград“, който в момента се изпълнява. Общата стойност на проекта е над 36 млн. лева. 

Десетки граждани се спираха пред зала 22 септември в центъра на Благоевград, за да се информират относно разделното събиране на биоразградими отпадъци. Представители на проекта „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци за Регионална система за управление на отпадъците на Регион Благоевград“ раздаваха брошури в присъствието на главния еколог на община Благоевград Диана Стефанова, която е партньор по проекта. 

По време на информационната кампания жителите на Благоевград се запознаха с организирането на разделно събиране, рециклиране и оползотворяване на биоразградимите отпадъци и начините за тяхното третиране по безопасен за околната среда начин. Гражданите бяха информирани и за това как изграждането и въвеждане в експлоатация на анаеробната инсталация ще допринесе за изпълнение и постигане на националните цели, заложени в действащото законодателство. 

Инсталацията, която ще бъде реализирана по проекта, работи по метода на суха метанизация. В нея се предвижда да постъпват за преработка 70% от общото количество генерирани хранителни отпадъци, 35% от общото количество генерирани зелени отпадъци, 30% от общото количество генерирани дървесни отпадъци и 10% от общото количество хартия. Утре информационната кампания продължава пред сградата на общината в Симитли.

Добавете Вашия коментар

TOP