В Белица отслужиха Божествена литургия в обновен храм, министър дари икона

23 Април 2023 | 15:14
0 коментара
Култура
Благоевград
В Белица отслужиха Божествена литургия в обновен храм, министър дари икона
Днес е специален ден за християската общност в град Белица. В емблематичния храм ,,Св. Вмчк. Георги '', разположен на високо място в центъра на града, беше отслужена Света Божествена литургия и обновление от Неврокопския митрополит Серафим, съпроводен от Митрополитския хор ,, Йеромонах Неофит Рилски“ с диригент проф. Йоанис Паохронис и свещенници от Белица, Якоруда, Баня, Банско, Добринище и Сандански. Под звуците на песнопенията на църковния хор Неврокопския митрополит Серафим отслужи божествената света литургия.
Още от рано сутринта храмът бе препълнен от миряни дошли да почетат обновяването на Христовата църква и своя Светец , да се помолят за здраве и да запалят свещ. Богослужението започна точно в 6,45 ч., а тържествената литургия в 9.30 ч., която продължи до 12.30 ч.
На събитието присъстваха Вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Република България - Иван Демерджиев, зам. министърът на МРРБ - Николай Шушков, кметът на община Белица Радослав Ревански, Старши комисар Георги Кандев – директор на Областна дирекция на МВР – Благоевград, представители на институции и организации от Белица и региона, ръководството на общинска администрация Белица.
След ритуала министър Демерджиев подари на църковния храм Чудотворната икона на Св. Георги .
В края на събитието по тържествен начин за Идякон бе ръкоположен 33 годишният Алексей Грънчаров от Белица.
Основният ремонт на храмът и реставрационните работи бяха извършени с дарения от стотици християни между които и мюсюлмани, както и с финансовата подкрепа на община Белица и Неврокопската епархия. За чистотата и уюта дейно участие взеха младите хора на Белица

Добавете Вашия коментар

TOP