В Банско пропищяха от крупна измама: Фирма фантом мами с екскурзия по морето

02 Юли 2023 | 10:33
0 коментара
Общество
Благоевград
В Банско пропищяха от крупна измама: Фирма фантом мами с екскурзия по морето
Мнима фирма за екскурзии мами туристи, които плащат в евро, но не получават желаното пътуване. Разследване на bTV разказва за схемата. Владимир Владимиров живее със съпругата си в Банско. Преди дни прави резервация за почивка през септември в луксозен хотел на Халкидики през туристическа агенция на име "Травел Премио“.

"Преглеждах Фейсбук и я видях обявата. Попълних всичките неща, които трябваше. Никой не ми отговори. След това им звъннах. Имаше телефон Обадих се по телефона. Предложих им да отида в офиса да платя направо на ръка. Казаха ми, че не може. Трябва да се преведат парите само по банков път. Аз се прибрах, изпратиха ми фактура, която аз преведох“, казва мъжът.

Плаща 480 евро и започват съмненията за измама.

"В банката служителката каза: "Това е белгийска сметка. Сметка в Белгия. И от там нататък се усъмних за нещата. 3 дни след като преведох парите никой не се обади. Телефонът не отговаряше“, каза Владимиров.

Свързахме се с хотела, в който Владимир трябва да има направена резервация. От там отрекоха на него име да има запазена стая за посочените дати. Оказва се, че Владимир не е единственият, който е искал да летува с тази агенция. Десетки в последните седмици звънят на друга фирма с много сходно име, която предлага почивки на българския пазар от години.

"Дойдоха в офиса притеснени видяли друг сайт. Решили да резервират. Получават едни много странни документи и една възрастна дама дойде при нас с желание да заплати почивка в Гърция. Във въпросния уебсайт единствената опция е да се плати по банка, но жената беше решила да дойде при нас. Твърде много доказателства имаме, че за съжаление това е измамна схема и вече има реално пострадали хора, които са платили на фирма фантом“, заяви Емил Абазов, управител на туроператор и член на УС на АБТТА.

Влизаме в ролята на клиенти. Правим си резервация за Халкидики. Единственото, което искат е две имена, имейл и телефон. Посочваме, че плащането ще е по банков път. Минути по-късно идва нечетивен имейл. Затова звъним на посочения телефон. Там вдига мъж, представящ се за Божидар Димовски:

От няколко дни имаме проблем с автоматичните съобщения. До края на деня очаквайте наш оператор да се свърже с вас за изясняване на резервацията.

Има ли възможност да дойда до ваш офис и направо там да си платя, а не по банков път?

Може да заповядате в нашия офис за изготвянето на самия договор, но заплащането става по банков път.

Въпреки че на сайта е посочен несъществуващ адрес ул. "Триада 6“ в София., представящият се за Божидар ни кани на друг адрес - ул. "Венера 5“. Отиваме там с подставено лице. След няколко минути обикаляне, разбираме, че сме пратени за зелен хайвер. На този адрес има хотел. Работещите в хотела казват, че всяка седмица идват хора, които търсят тази туристическа агенция.

Отново се чуваме с мъжа от телефона.

Къде точно ви е офисът?

Точно на ъгъла на хотела.

От тук нататък представящият се за Божидар спря да отговаря на номера ми. В сайта е посочено, че Travel Premio е дружество с адрес в Лондон. В търговския регистър фигурира такава фирма, регистрирана на 19 май тази година и е посочен същият адрес. За директор на компанията е вписано името на Валери Янков, за когото разбираме единствено, че е българин и че е роден през май 1975 г. Това име не присъства никъде в посочените на сайта като екип на агенцията.

"Ние проверихме всички снимки. Те са крадени от интернет. Двама души са македонски граждани, една дама е българка“, казва Абазов.

Успяхме да се свържем с трима от посочените. И тримата останаха изненадани от това, че самоличността им се използва за измама, но отказаха поканата за интервю. На сайта си агенцията фантом посочва, че ползва за партньор гръцка тур агенция – "Ситон травел“, която няма представителство в България. От там също за запознати с измамата.

От министерството ни потвърдиха, че са запознати със сигналите и са взели мерки: "С цел осигуряване защитата на потребителите на туристически услуги МТ сезира Комисията за защита на потребителите за извършване на проверка по компетентност. С оглед предотвратяване на измамни деяния осъществени посредством горепосочения сайт МТ сезира и ГД "Национална полиция“ за проверка по случая.“

В опит да разберем кой стои зад телефона от наши източници установихме, че той е предплатена карта, регистриран на името на 25-годишно момче от малък град в югозападна България. Успяхме да се срещнем с него. Той отказа да покажем лицето му. Самият той се обади на телефонния номер:

Свърза се екип от bTV с мен този номер, на който звъня е регистриран на мое име и става въпрос за измама с туристическа фирма.

Номерът, на който се обаждам е записан на мое име за измама с туристическа фирма.

Кажете ми откъде го имате този номер?

Това ваш личен номер ли е?

Не, това е на фирмата номер.

А как се казва фирмата?

Ало?

Любопитен детайл е и, че Фейбукът на фирмата, през който тя продължава да рекламира, е била прекръстена само преди два месеца. До преди това е носила името "Маркови Парфюми Онлайн“. Навярно така е натрупала своите 17 000 харесвания, а данните показват, че и до днес се управлява от двама души в България.

"При всички случаи говорим за един сайт еднодневка, който цели да събере едни средства и след това да изчезне. Нещо много важно хората трябва да си прочетат договора. В случая ние получихме фактура, без да имаме договор. Това е недопустимо. Не може ти директно да платиш, имайки само една фактура“, казва Абузов.

А за измамените имат поне едно желание.

"Поне да не направят така, че някой друг да се излъже. Ние, че парите няма да си ги вземем, предполагам няма. Въпросът е да предпазим други хора от тази фирма, която се оказва, че за мен е една абсолютна измама“, заяви Владимир Владимирво.

Срещу мнимата агенция вече има подадена жалба до прокуратурата.

Добавете Вашия коментар

TOP