В Банско почетоха Паисий

19 Юни 2023 | 16:08
2 коментара
Култура
Благоевград
В Банско почетоха Паисий

Днес, 19 юни, българският народ и Българската православна църква славят празника на преп. Паисий Хилендарски. По този повод, в църквата „Света Троица“ се проведе Божествена Света литургия, водена от Неврокопския митрополит Н.Пр. Серафим.

 

 

В словото си към миряните той припомни думите на отец Паисий, че всеки, който е прочел „История славянобългарска“ не е загубил вярата си. Владиката подчерта колко важно е това в днешните времена на смут, на изпитания, на разпад на ценностите, доброто и нормалното, защото само православната вяра на народа ни е твърдата основа при трусовете, през които преминава.

 

Представители на общинското ръководство, училищата и институциите в града, много граждани и гости на Банско присъстваха на службата, а след това, пред мемориала на св. Паисий Хилендарски положиха цветя в знак на признателност за великото му дело.

 

През тази година отбелязваме 301 години от рождението на свети Паисий Хилендарски, 261 години от написването на епохалната за българския народ „История славянобългарска“ и 61 години от канонизирането на Светогорския монах.

Добавени коментари

Банско публикува:
20 Юни 2023 | 10:37
Не си мисли,че и другите липсващи трима шушляци си имат хал хабер от Паисий.Айде вече да се връща Икономов и да си вземе общината в ръце,че нищо не става.
Банско публикува:
19 Юни 2023 | 17:39
Тия двамата шушляци и абер си немаа от Паисий,ама добре ,че ида избори та да се маанаа

Добавете Вашия коментар

TOP