В Банско откриват изложба “Български средновековни костюми”

27 Септември 2020 | 11:00
6 коментара
Култура

На 02.10. от 17ч. в сградата на Музеен комплекс Банско ще се открие изложбата "Български средновековни костюми", с автори Калина Атанасова - Бъдъмба и Сдружение "Авитохол".Изложбата се състои от осемнадесет възстановки на костюми (комплекти облекло, въоръжение и аксесоари) на българи от ранното и късно средновековие - боляри, воини, знатни дами и жени от простолюдието. Всички реконструкции са изработени след детайлно проучване на исторически източници и находки.

Част от костюмите вече са използвани на средновековни фестивали, битки, за заснемане на филми и други. Експонатите ще бъдат придружени от информационни табла с репродукции на оригинални свидетелства за епохата.Откриването на изложбата ще бъде съпътствано от "Средновековна вечер", с участието на група "Фрея", Петя Крушева, Константин Колев и Мартин Геланов.

Зрителите ще имат възможност да се докоснат непосредствено до средновековието като се запознаят с неговата музика, танци, кухня, бойни тренировки.

Добавени коментари

Пенчо публикува:
28 Септември 2020 | 08:53
Боли ни мерудията от Банско че са средовековни, важното е че са в Банско и се впровежда в Банско. Ай се си ебете мачята сички
До бурята публикува:
27 Септември 2020 | 22:26
И на мен ми е смешно.Вени ли си или не,но ти най-добре ги познаваш.Това са деградирали хора.Само природата им е хубава.
Българин публикува:
27 Септември 2020 | 22:20
Банско и средновековие????? Ха,ха!Много сте далече от България!Яжте си вмирисаните суджуци и си пийте киселото вино и не се занимавайте с култура!
Неда Василева публикува:
27 Септември 2020 | 20:17
Само така, мила Венке! Смачкай ги тия селтаци, това заслужават! Разбират им главите от култура, та те само ядат, пият и ак@т! Прости селяни с пари от продадени земи!
До венета тенева публикува:
27 Септември 2020 | 19:39
Венето пияна дърта вещица ела ни в Банско!
Аз съм бурята! публикува:
27 Септември 2020 | 13:52
СМЕЕЕЕХ! ШАСАМРЕОТСМЕХ! Е оправихте ми деня, пиленца, с вашите простотии! Много неща съм видяла в този живот, ма боляри и знатни дами в Банско досега не съм виждала! Ако ги е имало, явно са яли пръжки в мухлясалите ви кръчми, та съм ги изпуснала! Да ви имам и изложбата да ви имам! И това ако не е подигравка с банскалии, здраве му кажи! Алоо, ръководството – вземете да се стегнете, че вече сте ми ставате противни!

Добавете Вашия коментар

TOP