В аванс почетоха Св. Иван Рилски в местността Градище над село Крупник

19 Октомври 2022 | 11:00
0 коментара
Култура
В аванс почетоха Св. Иван Рилски в местността Градище над село Крупник

Десетки жители и гости на село Крупник и община Симитли почетоха в аванс покровителя на българския народ Св. Иван Рилски край малкия, но много красив едноименен параклис, намиращ се в местността Градище.

 

Отец Величко и отец Бисер отслужиха водосвет, след което благословиха няколкото казана с курбан, приготвени специално за празника, за здравето и благоденствието на всички миряни, които в днешния ден прекараха обеда си край параклиса „Св. Иван Рилски“.

 

Свещ запалиха и зам.-кметът на Община Симитли Евгения Георгиева и секретарят на Община Симитли Гергана Стоименова, които споделиха празника с вярващите, пожелавайки им здраве и щастие.

 

Кметът на село Крупник Иванка Чакалска посрещаше миряните и като любезен домакин се бе погрижила нищо да не липсва на трапезата.

 

Параклисът „Св. Иван Рилски“ е едно от уникалните свети места на територията на Община Симитли. Той е разположен на около 1.5 км. югозападно от село Крупник в местността Градище. Храмът е разположен на хълм, от който се открива невероятна гледка към цялото дефиле над река Струма. Там е имало крепост от времето на Второто българско царство. Някога през местността е преминавал и пътя от град Горна Джумая (днес Благоевград) в посока град Струмица.

 

През 70-те години на миналия век, на мястото на днешния параклис „Св. Иван Рилски“ имало малка каменна постройка, която била разрушена по комунистическо време. След промените, през 1992 година, е направен път, изграден е и параклиса, който бил изографисан. Днес в района има два навеса, които са на разположение на миряните в делник и празник.

 

По инициатива на Живко Захариев и с благословията на отец Величко, е направен кръст, който нощно време осветява параклиса. Това е първият кръст, който е направен в района на Община Симитли.

Добавете Вашия коментар

TOP